Skocz do zawartości

e90 330i zbiorniczek płynu chłodzącego - prośba o zdjęcie

michalczar

Rekomendowane odpowiedzi

Część wszystkim.

Od paru dni jestem posiadaczem e90 330i. W zbiorniczku płynu chłodzącego zauważyłem brak bagnetu. Przeglądnąłem forum ale znalazłem tylko jeden temat w którym właściciel opisuje taki sam przypadek, i po odłączeniu zbiorniczka, znalazł połamany bagnet na dnie. Dlaczego bagnet miałby się połamać? Nie wiem czy w moim przypadku jest podobnie czy ktoś go wykręcił. Na załączonym zdjęciu widać miejsce w które bagnet się wkręca lub wciska. Nie wiem jakim mam poziom płynu, podejrzewam że niski, samochód się długo nagrzewa.

pobXJSvyj

Będę dzisiaj w ASO i zapytam czy taki bagnet mogę dokupić. Pytanie czy dolać płyn czy wymienić cały?

Dzięki za rady,

Michał

Edytowane przez michalczar

Dzięki,

Dzisiaj sprawdzę temperaturę korzystając z ukrytego menu. Czy temperatura podczas jazdy i stania w korku powinna być ustabilizowana, czy ma prawo się wahać w granicy 20 stopni? Pytam, bo poprzedni właściciel zamontował dodatkowy wskaźnik temperatury płynu chłodniczego, przymocowany na słupku wewnątrz auta. Temperatura jaką zaobserwowałem podczas jazdy na 6 biegu prędkość 140km/h skacze pomiędzy 80 a 90 stopni C*. Jak się zatrzymam na światłach to skacze do 110 C* potem znowu maleje.

Wczoraj przeanalizowałem temperaturę w oparciu o ukryte menu. Po odpaleniu samochodu i zostawieniu na biegu jałowym rozgrzewa się do 80 C* w jakies 17 minut. Do 95C* doszło w jakiejś 23 minucie. Następnie ruszyłem w krótką trasę, auto rozgrzało sie do 109 i to był max jaki osiągnęła temperatura. Przy 109C* but w podłoge i temperatura spadła do 100C* po czym znowu wzrasta o pare stopni. Czy tak ma być?

• Zasłużeni forumowicze
Z tego co pamiętam u siebie to max to jest mniej wiecej rowno z krawedzia tego plastiku czarnego kolo plywaka ale tego nizszego poziomu a nie wyzszego. Najlepiej zmien plyn na nowy bo pierwszej świeżości to on juz nie jest raczej

🙃🙃

• 1 miesiąc temu...

Czy któryś z kolegów byłby tak dobry, i zrobił zdjęcie prawidłowego poziomu płynu w zbiorniczku na zimnym silniku. Do czasu kiedy wymienię zbiornik, chciałbym się zasugerować poprawnym poziomem. U mnie poziom płynu wygląda następująco. Będę bardzo wdzięczny za zdjęcie prawidłowego poziomu płynu dla benzyniaka z bagnetem ustawionym wedle producenta. Chcę się zasugerować odległością białego plastiku do czubka czarnego krzyżakowego elementu.

ff20598d75fad573gen.jpg79ede1fc994e9786.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Wsadz palce do srodka i odblokuj plywak. Wyglada jakby ktos go wcisnal do srodka i zablokowal o górę zbiornika.

🙃🙃