Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zastanawiam się czy mógłby być zestaw opon 225/35/19 na przód i 255/35/19 na tył? Czujniki by nie wariowały?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlaczego chcesz różny rozmiar opon między osiami skoro 4 felgi są 8,5 cala ?

Ps. Przy takich rozmiarach jakie napisałeś możesz być pewny że na wyświetlaczu zobaczysz błędy.

Opublikowano
Mam komplet opon 255/35/19 ale po zalozeniu na przod sa bardzo blisko sprezyny i obawiam sie, ze moga obcierac przy jakichs nierownosciach wiec zastanawialem sie nad takim zestawem. Wiem, ze na przod przy 19 calach powinny isc 245/35/19 a tyl wtedy 275 ale mam felgi takie a nie inne i jestem ciekawy jakie wymiary moglbym dobrac zeby wszystko bylo ok. A 245/35/19 przod 255/35/19 tyl przeszloby?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie możesz sobie tak zmieniać szerokości bo ona też odpowiada za średnicę opony i taki zestaw jaki zaproponowałeś różni się od siebie 7mm i może wyskoczyć błąd spadku ciśnienia i systemy wspomagające będą działać nieprawidłowo. Aby średnica była w miarę równa musiał byś na przód dać 225/40 r19 i tył 255/35 r19 ale naciąg będzie inny i może to trochę nieciekawie wyglądać.
Opublikowano

Czyli tylko taki zestaw moze byc lub ewentualnie wszystkie w mniejszym jednakowym rozmiarze?

Btw patrzyłem gdzieś na oponeo zamienniki opon to takie rozmiary jak podałem mieściły się "normie" odchylen od opony wzorcowej tj 225/50/17

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale chodzi o różnicę średnicy między przodem a tyłem a nie od opony wzorcowej, musi być bardzo zbliżona do siebie. Użyj kalkulatora opon i tam sprawdzisz jaki rozmiar opony daje odpowiednią średnicę: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/