Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Czasem, rzadko i bez żadnych innych objawów mam tak, że podczas np. przełączenia z dwójki na trójkę, gdy chcę płynnie dodać gazu samochód przestaje mieć moc i pojawia się ikonka z połową silnika... Zgaszenie i powtórne odpalenie rozwiązuje problem. Wszystko wraca do normy. Nic się niepokojącego się nie świeci. Jak ręką odjął...

Gdzie szukać? Świece świeże, cewki też niedawno sprawdzałem. Vanosy czyste. Velvetronic wymieniony jakieś dwa lata temu. Błędów jeszcze nie sprawdzałem o ile cokolwiek się zapisało...

Opublikowano

Sprawdź błędy, jeżeli pojawiła się ikonka silnika to będzie błąd zapisany, tylko sprawdź najlepiej INPĄ albo Carly.

Miałem bardzo podobną sytuację check i ograniczenie mocy N52B30 i winnym okazała się Lambda.

Oczywiście nie twierdze, że tak jest u ciebie ale możesz to łatwo sprawdzić INPĄ w Live Data podczas jazdy.

Weryfikujesz wówczas jakie napięcia mają sondy podczas jazdy i porównujesz z tym ile powinny mieć.

Sondy za katem chyba 0,3-0,7V ale mówię z pamięci na pewno niższe, niż te przed katami.

Wartości znajdziesz na yt, są tam filmiki jak ludzie sprawdzaja zakresy pracy sond.

Eibach Pro Kit, Rev Motoring Silicone Intake Hose, Kolektory Turbo Works, Performance Intake, Milv's: +1mm Modified Intake Lift Valvetronic Supports, Program BPC.
Opublikowano

Mam błąd 002A38 Valvetronic slow or open circuit...

Czyżby znowu ten element się popsuł...?! Dwa lata temu go wymieniałem. Kupiłem nowy VDO ale nie był to oryginał. Jak myślicie, to pech czy słaba jakość?

Opublikowano

Dzięki, zerknę.

Jeszcze przeczytałem że winny może być czujnik wałka mimośrodowego. Podobno trzeba sprawdzić czy jest zaolejony czy nie.

Macie z tym jakieś doświadczenie?