Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panstwa.

Jadac autostrada w czasie deszczu, pojawily mi sie kontrolki kontoli trakcji, abs oraz monitoringu cisnienia w oponach. Podpielem sobie moje auto do komputera i wykazalo mi blad czujnika predkosci tylnego prawego kola. Mysle sobie, nie ma problemu m, wynienie sobie, to typowa usterka dla tego modelu. Jednak nasteonego dnia, auto zaczelo sie dziwnie zachowywac. Uslyszalem najpierw jakies chropotanie w czasie wolnej jazdy na dwojce a przy hanowaniu czulem w pedale hamulca trzeszczenie, tak jakbybym hamowal na sniegu na letnich oponach. Po przejechaniu jeszcze kawalka drogi czulem jakby auto zamulalo troszke. Wrocilem do domu i odpalilem komputer raz jeszcze. Wyszlo mi znacznie wiecej bledow czujnika tegos tylnego kola. Czy czujnik uktory sie uszkodzil moze wywalac takie bledy i powodowac ze auto przy chamowaniu tak sie zachowuje? Dodam, ze po usunieciu usterek, problemu od wczoraj nie ma (jest sucho na drogach) i auto hamuje nornalnie takze podejzewam ze to ma zwiazek z elektornika anizeli z problemem mechaniczym. Chociaz kto wie, bo tarcze w moim wucie sa w oplakanym stanie, duzo rdzy i wolja o wyniane. Oczywiscie wynienie je, ale. Iekawi mnie czy oprocz tego, bledy dotycza tylko czujnika predkosci? Mial ktos z takim czyms stycznosc? Prosze o porade

9b42850952c3.png

0f7d77bbd090.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może przez niesprawny czujnik świruje system ABS, DSC/DTC i przyhamowuje koło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim wyłącz DSC i DCT jeżeli tak jeździsz. Po drugie problem raczej wróci, więc auto na podnośnik, prawdopodobnie do wymiany pierścień, ew. można zdrutować poprzez podkładkę pod czujnik.
3A0jS9b.png