Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, około 6 miesięcy temu zmieniałem opony u wulkanizatora na nowe "michelin crossclimate" są to opony kierunkowe, i dopiero dzisiaj zauważyłem że opony z tyłu są założone na odwrót w sensie że strzałka z napisem "rotation" jest w przeciwnym kierunku do ruchu samochodu, szczerze mówiąc w ogóle bym się nie spodziewał że ktoś może taki błąd popełnić. W każdym razie przejechałem na tych oponach około 2 tyś kilometrów przez te 6 miesięcy także niby nie dużo ale chciałbym się dowiedzieć czy opony mogły się przez to uszkodzić w jakiś sposób ?
Opublikowano
Uszkodzić się nie uszkodziły ale odwrotnie założone mogą bardziej hałasować lub szybciej zużywać bieżnik ale 2000km to jeszcze nie tragedia.Zmień wulkanizatora,potem zmień opony tak jak powinny być założone i śmigaj a w przyszłym sezonie przełożysz te z tyłu na przód a z przodu na tył po przekątnej i będzie git.
Opublikowano
Uszkodzić się nie uszkodziły ale odwrotnie założone mogą bardziej hałasować lub szybciej zużywać bieżnik ale 2000km to jeszcze nie tragedia.Zmień wulkanizatora,potem zmień opony tak jak powinny być założone i śmigaj a w przyszłym sezonie przełożysz te z tyłu na przód a z przodu na tył po przekątnej i będzie git.

Ok, dzięki bardzo za radę.

Pozdrawiam

Opublikowano

mając 4 opony asymetryczne, nie ma w nich ani lewych ani prawych, wszystkie są takie same i prawidłowo.

Montujemy je na auto tak, aby zawsze od strony widocznej samochodu było na boku opony widać napis OUTSIDE.

(tu opowiedziane na filmie)