Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Moje pytanko jest nastepujace...

Jak zbic tulejke z sforznia...?

Nie masakrujac jej.

Oraz kolejne.

Wachacz dolny tylny z mojego auta rozni sie od wachacz ktory zakupilem.

http://i68.tinypic.com/23shits.jpg

http://i65.tinypic.com/2nktdfp.jpg

Opublikowano
Ta tuleja nie jest elementem wahacza. Ona wchodzi do zwrotnicy. Mialem ten sam problem przy wymianie swojego zawieszenia... Po prostu przy dokrecaniu stożek razem z guma zaciska się w tej tulei i nie chce "oddać" wahacza. Ja rozwiązałem to przy pomocy młotka uderzając z dość duża siła w ta tuleje na imadle aż w końcu sama puściła i zeszła z stożka. Tylko musisz uważać na ten kapturek bo łatwo go można uszkodzić i nie wlozysz wahacza.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz ŚCIĄGACZ DO SWORZNI?

Jeżeli nie, to zainwestuj. Opłaci się.

Tę tulejkę ściągniesz takim ściągaczem w zasadzie bezinwazyjnie.

Jaki wahacz tylny kupiłeś, producent i numer części?

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój mechanik wyciskał tą tuleję na prasie i kołnież się urwał w dwóch z czterech, po czym takie pourywane mi złożył :mrgreen:

Tak więc z doświadczenia Ci powiem, że jak kołnież strzeli, to na aledrogo 50pln kosztuje,

A jak strzeli to nie zakładaj, bo jeszcze trudniej będzie to później wybić ze zwrotnicy.

A jakbyś chciał szukać zamienników - to nie ma - tylko używki, bo to jest część integralna zwrotnicy, a zwrotnica z tego co pamiętam po około tysiaka chodzi.

Jaka firma tego wahacza?

Z resztą co byś nie założył obowiązkoa geometria po takiej zmianie.

Opublikowano

Sciagacz jest.

Myslalem zeby go uzyc bo to by byla najpewniejsza opcja.

Wachacz firmy SIDEM.

Wstrzymalem sie z wymiana bo "dedykowany zamiennik" rozni sie od tego co jest.

W zamienniku sforzen i tulejka jest w jednej lini/osi.

A w tym co jest zamontowany delikatnie skrecony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piewsze słysze o takiej firmie, mimo, że wyczytałem, że już 70 lat na rynku i szczegółową kontrolęjakości mają, ale wahacza nie potrafią dobrze wyprodukować najwyraźniej :D

Jak chcesz tanio to już chociaż Febi zamów, przynajmniej znana firma i opinie ma ok, no i z jakiejś firmy co chociaż kilka lat na rynku istnieje i jest w stanie zapenić Ci jakieś wsparcie w razie problemów, czy gwarancję.

Dobre i tanie mają tu:

www.aso-bmw.pl

www.czescidobmw.pl

www.mautoczesci.pl

Przed zamówieniem jak zadzwonisz to też Ci doradzą w co warto się pchać a w co nie, zazwyczaj to co mają w ofercie jest ok, przynajmniej mówią, że dziadostwem z dużą ilością reklamacji nie sprzedają, bo im się nie opłaca.