Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowy na forum i mam problem z moim 316ti 2003r compact benzyna/gaz.

Oddałem dziś samochód do mechanika, który stwierdził wyciek oleju spod pokrywy zaworów. Powiedział mi że wymiana uszczelki nie pomoże ponieważ pokrywa jest dość ,,zniekształcona,, i zalecałbycałby ją wymienić. Najtanszą do jakiej ma dostęp to 1000zł i zaproponował mi zebym też sam poszukał takowej.

Jak myslicie, czy istnieje inna mozliwość uszczelnienia tej usterki? Czy kupno używanej pokrywy na allegro jest rozwiązaniem?

Wiem że odma jest odpięta. Czy to ma jakis związek??

Z góry dziękuje za wasze odpowiedzi.

Opublikowano

Odpięta odma nie ma wpływu na ewentualny wyciek z pod pokrywy zaworów, co najwyżej będzie ciekło z króćca albo z węża. No i silnik może ci nierówno pracować i gasnąć na wolnych obrotach. Aż mi się nie chce wierzyć w pokrzywioną pokrywę zaworów no ale nigdy nie wiadomo, widziałeś ten wyciek, skąd cieknie ?

Ja bym na twoim miejscu kupił uszczelkę ok 30 zł małą lub większą tubkę silikonu ok 10 -20zł Zainwestujesz ok 50zł i 2 h czasu i sobie wymienisz uszczelkę jak nadal będzie ciekło to będziesz myślał o nowej pokrywie choć to na prawdę bardzo mało prawdopodobne

Opublikowano

Zaczerpnąłem dziś opinii szwagra mojego kolegi który jest mechanikiem i też powiedział, że nie chce mu sie wierzyć żeby poktywa była znieksztalcona na tyle, żeby nie dało sie tego uszczelnić zwykłą uszczelka. Coś mi tu śmierdzi ale nigdy nie wiadomo... :mad2: Jak będę mieć czas zeby mu pokazać silnik to odezwę sie na forum z informacja jak ta historia się skończyła.

Dzięki za wasze odpowiedzi. :D