Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś piękna pogoda i wziolem się za czyszczenie skóry. Rano auto normalnie odpaliłem. Czyscilem jakieś 5h, kluczyk nie był włożony w stacyjke a o dziwo sterowanie elektryczne fotelami działało. No i w zasadzie tylko przesuwalem fotele. Po tych 5h wsiadam przekręcam kluczyk i amba. Kontrolki na desce pokazało navi się już nie włączylo. A jakis miesiąc temu nie zamknąłem tylniej szyby w bagażniku i poszedłem do roboty przychodzę po 8h i zgon. Co może być przyczyną? Słaby akumulator? Czy coś go rozladowuje, chociaż auto stało 2 tygodnie było na polu - 10 i odpalił bez problemu. Czy taki pobór jest gdy drzwi są po otwierane?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

oczywiście nie dałeś uśpić magistrali sterowników były ciągle aktywne ,

najważniejsze drzwi kierowcy to informacja dla sterowników do przygotowania się do jazdy ,

każde otworzenie drzwi aktywuje określone sterowniki kontrolki i światła , przy całkowicie otwartych po dłuższym nic nie robieniu powinno odłączyć

zasilanie , ale dla czego nie doszło do uśpienie może przez ciągłe otwieranie i zamykanie i aktywacja siedzeń pewnie radia słuchałeś 5h to długo

bluetooth sparowany z telefonem i już jest kilka amper

otwarcie drzwi to jakieś 45 5A przez 2minuty

Opublikowano
I do tego tydzień auto stało, po czym je tylko odpaliłem wyjechałem z garażu i zacząłem pucowac. Naladuje akumulator i będę obserwował bo jedno widzę napewno że pobór prądu jest dużo większy niż w e39. Jak sprawdzę czy auto się uspalo? Czytałem że po lampce od blokady okien powinna zgasnac to wtedy auto spi ale rozumie że drzwi musza być pozamykane?
Opublikowano
Tzn akumulator jest stary kupiłem auto jeszcze z tym akumulatorem. Czy należy rejestrować akumulator po ładowaniu? Ista to zrobię?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tzn akumulator jest stary kupiłem auto jeszcze z tym akumulatorem. Czy należy rejestrować akumulator po ładowaniu? Ista to zrobię?

Jeśli ładujesz akumulator nie wyciągając go z samochodu to nie musisz nic rejestrować bo IBS sczytuje sobie parametry co kilka - kilkanaście sekund.

Opublikowano
Tylko kurcze ładowalem go podpinajac prostownik prosto do akumulatora, a dopiero później przeczytałem że należy podpiąć go pod maską. Mam nadzieję że nie uszkodziłem tej klemy ibs. Noc stał i prąd trzyma.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tzn. klemy raczej nie uszkodziłeś ale ominąłeś IBS podczas ładowania akumulatora i system nie wie że bateria została naładowana i po uruchomieniu sinika alternator będzie ładował aku za wysokim napięciem co przyczyni się do krótszej żywotności baterii. Dlatego jak już ktoś decyduje się na ładowanie aku poza samochodem to warto wykasować stare dane (rejestracja) aby naładowany akumulator nie był przeładowywany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej nie, stopień naładowania jest kontrolowany przez bocznik IBS, jak pobór prądu jest duży świadczy o niedoładowaniu akumulatora,

napięcie regulowane jest w zależności od wielu czynników w którym najważniejsze to temperatura zewnętrzna i pobór prądu

o naładowaniu świadczy mały pobór prądu (o przeładowaniu wysoka temp na klemie )

jeśli resetujemy to tylko histogram naładowania , nie robimy wymiany na nowy akumulator

o zużyciu akumulatora świadczy niskie napięcie w stanie spoczynku i szybki stopień naładowania gdzie po kilku minutach akumulator nie przyjmuje juz prądu

to główne czynniki , oczywiście monitorowane jest więcej czynników

Opublikowano

Ja też tak mam porostu w tym samochodzie jest tyle modułów że lepiej zamykać za sobą drzwi :)

W sobotę czysciłem z godzinę z otwartymi drzwiami no i już go ledwo odpaliłem a akumulator roczny

Opublikowano
No właśnie, bo tak jak mówiłem potrafiło auto stać dwa tygodnie i na mrozie - 10 odpalalo a tu przy otwartych drzwiach w kilka godzin się rozładowal.