Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy może ktoś podpowiedzieć jak powinny być prawidłowo ustawione sprężyny na przedniej kolumnie mcphersona? Czy kolorowe kwadraty wyznaczają linię pionową i powinny być ustawione na równi z wycięciem na dolnej misce? Proszę o jakieś zdjęcia, wymieniłem w warsztacie amortyzatory i coś mi nie pasuje...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spreżyna np. w połączeniu z amorem Sachs'a musi być zlicowana z wycięciem w górnym talerzyku, a nie dolnym.

Zobacz sobie np. pod TYM LINKIEM.

Tyczy się to zwykłych amorów jak i tych do aut z zawieszeniem mpakietowym.

pzdr

yaz

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. U mnie ustawione są tak, że kreski na zwojach sprężyny są w jednej linii z wycięciem na dolnym talerzu, a koniec spręzyny (na dole) znajduje się jakieś 2 cm przed zagłębieniem w dolnym talerzu......

Kurcze nie zobaczę bo coś nie działa ten link.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Link kieruje Cię do pdf'a. Konretniej, po kliknięciu wyskakuje okno zapisania pliku na dysku.

Może masz zablokowane wyskakujące okienka i z tego powodu nic nie widzisz.

Z opisu wynika, że masz poprawnie zamontowane sprężyny.

Poniżej wklejam screen'a ze wspomnianego pdf'a.

http://rozneroznosci.pxd.pl/gallery/pic545/v2018040508495393801231.jpg

pzdr

yaz

Opublikowano
Dzięki za zdjęcia, wynika z tego że moje ustawienie nie jest do końca prawidlowe. Na zdjęciu sprężyna kończy się prawie na tym zagłębieniu na talerzyku, u mnie natomiast jej koniec jest trochę przesunięty do tyłu. Trzeba to poprawić.
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał, sprężyna musi być zlicowana = musi ładnie przylegać dolnego talerza.

Kolorowe oznaczenia na sprężynach to na 90% oznaczenie jej twardości.

Opublikowano
Tak też właśnie myślę, że te czerwone kwadraty na sprężynie wcale nie musza tworzyc jednej linii z wycięciem na dolnym talerzu. Dziś do poprawy montażu.