Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pęknięta szybę przednią i chciałbym ją wymienić.

Czy zamienniki z internetu są w porządku? Czy może polecacie konkretnych producentów? Z tego co wyczytałem to uszczelki również powinienem wymienić?

Oryginalna szyba chyba kosztuje całkiem sporo, więc jeśli zamienniki są w porządku to wolałbym wydać mniej.

WBANG51050B390723 - mój VIN

Z góry dziękuje za sugestie i pomoc. :)

Opublikowano

No chyba tak zrobię, mam znajomych szybiarzy, którzy mogą mi wymienic w znajomym warsztacie ale widzę ze ceny usług nie są wyższe niż te u znajomych, tylko ciekawe w takim razie jaka marża na szybie będzie.

Zwrócić uwagę na coś? Oprócz szyby jakieś uszczelnienia czy wygłuszenia powinny zostać wymienione?

Opublikowano

Ja jak wymieniałem to cena z robotą była niewiele większa od ceny samej szyby (uszczelki dostarczyłem swoje).

Potrzebujesz uszczelkę nr 1 http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=NG51-EUR-07-2004-E61-BMW-525i&diagId=51_5314, najlepiej z ASO. Warto też kupić kilka klipsów (3) mocujących boczną listwę - klipsy mogą popękać przy zdejmowaniu listwy więc warto żeby fachowcy od razu je wymienili, a kosztują grosze.

Opublikowano

Kupię OEM uszczelkę i kilka klipsów a na wymianę jadę w poniedziałek. Szyba plus wymiana 500 PLN.

U mnie wszystkie szyby są marki Splintex z logo BMW.

Dzięki za pomoc. :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam też mam do wymiany szybę ponieważ kamień uderzył mi pechowo w lewy górny róg, lecz jestem jeszcze za granicą a stalo mi się to zaraz przed wyjazdem więc nie miałem czasu zgłosić tego do ubezpieczalni. Zaraz po powrocie mam zamiar się za to zabrać i zgłosić bo podlega to pod moje AC. I tutaj jest problem

Ponieważ ubezpieczalnia chcąc wymienić mi szybę będzie chciała mi żałozyc zamiennik którego osobiście nie chce ponieważ chce mieć oryginał który znalazłem na aukcji internetowej . I tutaj jest pytanie czy jest możliwość aby ubezpieczalnia po oględzinach i oszacowaniu zapłaciła mi za szybę czy będzie chciała sama wstawić mi swoją ??

Opublikowano
Jesli masz mozliwość to kup sobie szybę atermiczną/solaryczną, naprawdę polecam.

ogólnie cieżko mi znaleźć tak abym miał duży wybór . auto rok 07 w tym sensor, asystent zmiany pasa ruchu i head up a do tego chciałbym orginał . mam jedna pasująca (używana z logiem BMW ) ale moze ty kolego masz jakieś namiary albo stronę lub ktoś inny coś wie , bedę bardzo wdzięczny :)

Opublikowano
Już dwa razy wymieniałem szybę przednia w jednym roku pech chciał kamienie na autostradzie oryginalna szyba w zestawie z czujnikiem 1600zl jak pytałem sam czujnik 950zl wiec założyłem zamiennik za 500zl za drugim razem coś uszkodzili i nie działał mi czujnik deszczu błąd zwarcie do masy ale elektryk mi to ogarną wiec po wymianie sprawdź i zrób najlepiej kalibrację czujnika
Opublikowano

Ze swojej strony olałbym oryginał, sam nie demonizuje zamienników jak kupuje samochód i nie latam w koło sprawdzać szyby.

Chyba w każdym samochodzie wymieniałem szyby prędzej czy później, zawsze na zamiennik.

Raz tylko szukałem atermicznej czy jakoś tak, ale ceny zaporowe były a samochód wart niewiele to odpuściłem.

W e60 chyba bym to rozważył.

Jeśli zależy pytającemu na ori to polecam looknąć na litwie ile kosztuje https://www.bmwautoparts.net/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I tutaj jest problem

Ponieważ ubezpieczalnia chcąc wymienić mi szybę będzie chciała mi żałozyc zamiennik którego osobiście nie chce ponieważ chce mieć oryginał który znalazłem na aukcji internetowej . I tutaj jest pytanie czy jest możliwość aby ubezpieczalnia po oględzinach i oszacowaniu zapłaciła mi za szybę czy będzie chciała sama wstawić mi swoją ??

Jeśli nie masz podpisanej umowy na wymiane szyby w warsztacie który podaję ubezpieczyciel to normalnie dzwonisz, zgłaszasz szkodę i jedziesz do bmw na wymianę a to co ci będą śpiewać przez telefon olej i rób po swojemu

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Nie do końca.

Wszystko zależy od podpisanej umowy z TU.

Jeśli ma ponad 10 lat to raczej słabo.

Opublikowano

AC jest dobrowolnym ubezpieczeniem i jego warunki zależą od zawartej umowy.

Jeśli samochód jest ponad 10-latni a z umowy nie wynika że, naprawa na ori to z jakiego powodu TU mają płacić za ori i wymianę w aso ?

Opublikowano
Więc co powinienem zrobić tak aby załatwić to jak najszybciej ? zależy mi na czasie jak wrócę bo auto będzie mi potrzebne do jazdy .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zadzwonić do ubezpieczalni i zgłosić szkodę i zrobić termin w warsztacie :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam ponowne szkody jeszcze nie zgłosiłem ponieważ wracam za granicy dopiero za 3 tygodnie . Lecz tutaj takie jeszcze jedno pytanie. Przegląd kończy się 25 maja A ja wracam 8 czerwca. Czy lepiej będzie to zgłosić przed końcem czyli np jutro lub przed 25 bo jak się skończy przegląd to będzie chyba jeszcze gorzej?? . Po zgłoszeniu będzie miał się kto tym zająć bo mam osobę która się zajmuje samochodem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co za różnica kiedy zglosisz szkodę.

Zgłoś szkodę i zrób termin na wymianę i przeglad

Czy po zgłoszeniu szkody zrobisz to dwa dni później czy dwa tygodnie nie interesuje to nikogo.

Dostaniesz pewnie nr. Szkody i to musi zostać wpisane na rachunku do ubezpieczalni

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Witam ponownie szkody jeszcze nie zgłosiłem ponieważ wracam za granicy dopiero za 3 tygodnie . Lecz tutaj takie jeszcze jedno pytanie. Przegląd kończy się 25 maja A ja wracam 8 czerwca. Czy lepiej będzie to zgłosić przed końcem czyli np jutro lub przed 25 bo jak się skończy przegląd to będzie chyba jeszcze gorzej?? . Po zgłoszeniu będzie miał się kto tym zająć bo mam osobę która się zajmuje samochodem.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź nie miałem wcześniej takiej sytuacji i nie byłem pewny jak do końca z tym jest . Ale po zgłoszeniu rzeczoznawca musi przyjechać po czym stwierdzi wymiane i wtedy ustalić termin i miejsce zabiegu??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ja tylko mogę powiedzieć jak było u mnie w DE

Zgłosiłem szkodę

Pojechałem na termin do bmw, zamówili szybę i zrobili fotkę szkody

Pojechałem na termin do wymiany

Ubezpieczalnia w płaciła mi kasę na konto a ja przelałem je do bmw (normalnie powinni prosto w ASO wyrównać rachunek. Nie wiem czemu zrobili to na około)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Szkoda zgłoszona i została przyjęta. Teraz wysłałem zdjęcia uszkodzenia i dowodu rejestracyjnego. I mam czekać aż opiekun szkody się odezwie.
Opublikowano
Termin na wymianę na 10 czerwca. Po ustaleniach Pzu zamawia szybę (oryginalną Z logiem BMW ) z ASO i wysyłają do pobliskiego dobrego warsztatu który mam nie daleko od siebie. Przyjeżdżam tylko na wymianę A oni już się dogadają między sobą . Wszystko ustalone :cool2: