Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jestem posiadaczem F25, który muszę oddać na przegląd diagnostyczny i dodatkowo zglosic kilka usterek.

Nabyłem kabel Esys i zakodowałem sobie 3 dodatkowe funkcje: interwał składania lusterek, otiwerania klamy, zmiana loga.

Aby nie stracić gwarancji postanowiłem przywrócić wszystkie ustawienia do ustawień, jakie miałem w momencie odbierania auta.

W tym celu podłaczyłem auto to komputera, otworzyłem plik FA oraz SVT(przed pierwszym kodowaniem zrobiłem kopię ustawień właśnie do tych plików) i odpaliłem CODE na ECUs:

Przechwytywanie.png

Operacja trwała z 2 minuty i wszystkie ustawienia wróciły do poczatkowych - więć wszystko wydaje się być w porzadku.

Logo zmieniło się ma Connected Drive, lusterka się składają po dłuższym przycisnięciu, itp...

Pytanie moje jest następujące:

1) Czy przeprowadziłem proces przywracanie ustawień w sposób prawidłowy

2) Czy pozostawiłem ślad po poprzednim kodowaniu, w zwiazku z czym mogę się spodziewać problemów w serwisie i jeżeli tak ,

czy moge temu jakoś zaradzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak się robi opcją code,

SVT mogłeś zczytać z samochodu to tylko identyfikacja ecu ,

ale FA jak zmieniałeś to sprawdź w salapa czy jest fabryczne prawidłowe ,

same ecu przywróciłeś do serii ale zobacz FA (jak było zmieniane )

jak zmieniane to trzeba je wpisać ,

ale jak tylko kodowałeś bez zmiany FA to wszystko ok

opcja code odznaczenie całego samochodu przywróci wszystkie fabryczne ustawienia

Opublikowano

Wielkie dzieki Din76,

mam jeszce prośbę jak mógłbyć rozwinąć co to jest SLAPA i jak to mogę sprawdzić czy było zmieniane czy też nie.

pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodziło chyba o SALAPA. Znajdziesz go rozwinięciu drzewa FA. Są w nim zapisane kody z aktualnym wyposażeniem auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Faktycznie , SALAPA , sory za przejęzyczenie (zaraz poprawie )

to jak kolega napisał opis wyposażenie , kody FA dla F,G serii masz je w edytorze FA

tak jak na zdjęciu , ale ja byś edytował FA to byś pewnie wiedział o co chodzi :D

8d759011be22.jpg