Skocz do zawartości

B47 pocenie sie rurki przed turbem??

Valygar38

Rekomendowane odpowiedzi

@Blade1984

Nie ma co, Twoja pomoc jest nie do przecenienia.

@Valygar38

Zdjęcie nie jest tak na 100% czytelne, ale chyba chodzi Ci o tę grubszą z "peszlopodobnych" rurek - nr 2 z tego rysunku: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=5E51-EUR-03-2014-F10N-BMW-520d&diagId=13_1632

Jeśli tak, to to jest odpowietrzenie odmy. Te rurki lubią pękać po paru latach, jeśli się przy nich majstruje. Mają też oringi, które tracą swoje właściwości.

Niemniej na Twoim miejscu podjechałbym do serwisu sprawdzić, czy przypadkiem odma nie puszcza za dużo oleju w dolot.

Nie zdejmuj rurki do sprawdzenia, bo duża szansa, że Ci pęknie. Popełniłem ten błąd :).

u mnie (N47) poci się na połączeniach z podanego schematu:

- wyjście z turbo do intercoolera (słabo)

- wejście z turbo do intercoolera (prawie wcale)

- wyjście z intercoolera na przewód ssący (słabo)

- wejście do przewodu ssącego z intercoolera (słabo, ale w sumie najmocniej - mniej więcej w takim stopniu jak ta rurka kolegi z pierwszego posta)

Oleju mi nie ubywa pomiędzy przeglądami, ale umówiłem się na sprawdzenie ciśnień itp czy to nie wina ODMY (niestety u mnie odma jest zintegrowana z pokrywą zaworów), albo np kończące się turbo (ale nie mam żadnych objawów)

Pozdrawiam

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie (N47) poci się na połączeniach z podanego schematu:

- wyjście z turbo do intercoolera (słabo)

- wejście z turbo do intercoolera (prawie wcale)

- wyjście z intercoolera na przewód ssący (słabo)

- wejście do przewodu ssącego z intercoolera (słabo, ale w sumie najmocniej - mniej więcej w takim stopniu jak ta rurka kolegi z pierwszego posta)

Oleju mi nie ubywa pomiędzy przeglądami, ale umówiłem się na sprawdzenie ciśnień itp czy to nie wina ODMY (niestety u mnie odma jest zintegrowana z pokrywą zaworów), albo np kończące się turbo (ale nie mam żadnych objawów)

Pozdrawiam

Odma.....

Przewiń do 9'30"....