Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
BartoszE30 zrobiłem tak jak mówisz. Trochę miałem problemu bo dzisiaj błoga cisza, ale udało się w końcu za którymś razem odpalania i przy gazówek zaczęło się "młocka". Zdemontowałem pasek i cisza, założyłem i szumi. Także wychodzi na to że jest coś z osprzętem, tylko dalej gdzie szukać ? Niestety nie mogę nic nasłuchać skąd to dobiega :mad2:
Opublikowano

No tu już trzeba na wyczucie.

Musisz energicznie zakręcić każdą rolką i nasłuchiwać szelestu lub wymacać luzy.

Koło pasowe od zestawu pompy wspomagania i pompy wody, zawsze ma lekki luz (taki stukający).

Sprężarka klimy przy kręceniu będzie lekko szumieć.

Reszta rolek (napinacza, prowadząca i alternator) ma się obracać cicho i płynnie.

Opublikowano
Ok narazie dzięki za pomoc, jutro jak będę miał chwilę to zobaczę jeszcze raz. Pokręcę tymi rolkami tak jak piszesz, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Otóż czy rolka napinająca powinna drgać, są to ruchy około 2mm. Może to wprowadza pasek w jakiś rezonans? Jak Pany jest u was?
Opublikowano

Minimalne drgania są dopuszczalne.

Po to napiszacz jest na sprężynie.

Większe drgania mogą wskazywać na zatarte sprzegiełko jednokierunkowe alternatora.

Wrzuć filmik jak to chodzi :cool2:

Opublikowano
Sprzegiełko alternatora wymieniłem 7 miesięcy , objawy całkiem inne, trzęsie całym silnikiem a odgłos był mniej więcej taki jak w tym filmiku
Opublikowano
Trafiłeś chyba, bo jak włączyłem klime nagle cisza. Tylko co to może być ? łożysko się kończy na sprężarce,czy może jakieś sprzęgło w niej bo na tym kole pasowym jest jakaś sprężyna. Przynajmniej tak wygląda :?: . Całe szczęście tego skrobania nie słychać cały czas, ale kasę trzeba już szykować :cry: