Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj po wymianie oleju i około 8km jazdy (spokojna jazda miejska) przy przebiegu 115tys km(auto w moich rekach od 3 lat) wyskoczył check, moc zmniejszona o połowę. Po podpięciu OBD wyskoczyło :

http://i65.tinypic.com/2edniar.jpg

zamieniać vanosy miejscami? Po wyłączeniu i włączeniu silnika zniknął check, błąd został zapisany w pamięci. Jeździć, obserwować?

PS : olej 5w40, zmieniłem z Neste City Pro 5w40 na Ravenol 5w40, przed wymianą standardowo płukanka silnika. Coś mogło pójść nie tak przy tak błahej czynności? Dodam, że żadnego telepania budą itp nic nie było, żadnych niepokojących objawów. Podczas zupełnie spokojnej jazdy wyskoczył check.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Jak robiłeś płukankę jakiś syf mógł dostać się np do elektrozaworu vanosów i go przytkać.Na poczatek wyjałbym elektrozawory(solenoidy) vanosów ,wymył .One dopuszczają olej do vanosów stąd może być te ograniczenie mocy
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
olej wymieniany co 8-10 tys km max, tylko najlepsze oleje - Liqui Moly, Neste, Ravenol + Archoil 9100. Więc skąd byłby ten syf? Autem zrobiłem już 55tys km, raczej dziwne, by był to syf...

6CiWSrm.png

Opublikowano

Też tak bym zrobił na twoim miejscu czyli wyciągnąć elektrozawory, sprawdzić jak wyglądają, wyczyścić, zamienić miejscami i obserwować.

Może przy okazji wymienić uszczelki co by mieć temat z głowy a w ASO kosztują 21,55 zł więc chyba warto :)

Czym czytasz błędy? Nie wiem jak ta apka której używasz, ale czytałem, że niektóre czytniki nie pokazują wszystkich błędów. Jak masz Inpę to warto ją jeszcze podpiąć i sprawdzić czy nie ma czegoś więcej dla pewności.

Eibach Pro Kit, Rev Motoring Silicone Intake Hose, Kolektory Turbo Works, Performance Intake, Milv's: +1mm Modified Intake Lift Valvetronic Supports, Program BPC.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Deep OBD - TO SAMO CO INPA jeśli chodzi o odczyt błędów ;)

6CiWSrm.png

Opublikowano
Masz taki sam silnik jak ja , teraz trochę strachu mi narobiłeś moja ma najechane 270 tyś olej castrol 5w30 wymiana co 30 tyś tak był serwisowany w szwecji , czyli co zmieniać olej?.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
te silniki są mega czułe, szczególnie na olej, gdzie masz wąskie kanały olejowe, vanosy, łancuch rozrządu. 5W40 do tego silnika powinien być wg mnie dedykowany, szczególnie jak czasem lubisz pocisnąć, a mając ~300 koni nie sposób nie przegonić fury :) polecam Ravenol VST 5W40, mam go teraz zalany i silnik zauważalnie bardziej gładko pracuje. Generalnie samochód jest skarbonką, nawet tak utrzymany jaki kupiłem ja z przebiegiem 60k km z pierwszych rąk. Niestety, pewnych tematów nie unikniesz, jeśli chcesz nim pojeździć kilka lat :)

6CiWSrm.png

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Przejechałem 20000 km na blacie równo 290 000km postanowiłem robić wymianę co 20000 km , ale olej ten sam Castrol 5w 30 tak jak zaleca producent. autko spisuje sie rewelacyjnie.