Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witam wszystkich,jestem tutaj nowy i szukam pomocy.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem e60 od 16 miesięcy. Wszystko było dobrze do czasu aż pewnego popołudnia po pracy nie mogłem odpalić samochodu. Aku padł, kable i jazda do domu, w domu podładowałem aku i nazajutrz to samo. Wsadziłem taka sama baterie ( 100ah). Następny dzień to samo. Jak brałem samochód gość wsadził nową baterie nie wiem czy zakodował ale wszystko było dobrze. Zauważyłem ze samochód nie zasypia i z pod maski dochodzi buczenie i klikanie. Dzisiaj zakupiłem kabel diagnostyczny. I pytanie od czego mam zacząć bo jestem zielony, przeszukałem fora i posty ale nic sensownego nie mogłem znaleźć.Ładowanie wskazuje ok 14.5v, bateria na wyłączonym ok 13,5. Na wyłączonym pobór prądu ok 3A, po wyjęciu bezpiecznika od przepustnicy czy nastawnika biegu jałowego przestaje buczeć i spada pobór do ok 1.2A., samochód dalej nie usypia. Wyciągnięty bezpiecznik od alarmu i syrena odcięta bo budziłem rano całe osiedle. Samochód zeskanowany obdII na scrashowanym icarly i pokazuje błędy z komunikacja can i czujnik baterii i cała masę innych błędów :mad2: Kabelek ma dojść jutro.

Od czego zacząć poszukiwania?

Za wszelkie rady i wskazówki będę bardzo wdzięczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile czekałeś na uśpienie samochodu ? Bo całkowite uśpienie nastaje po ok. 30 minutach dlatego do sprawdzenia co pobiera prąd musisz otworzyć bagażnik, śrubokrętem zatrzaśnij zamek w klapie bagażnika aby komputer myślał że klapa jest zamknięta i odczekaj 30 min. i dopiero sprawdzaj pobór i ewentualnie wyciągaj bezpieczniki. Można też wymusić uśpienie kompem ale potrzebny jest kabel i chyba Inpą można to zrobić.
Opublikowano
Tak zrobiłem, bagażnik i drzwi zamknięte śrubokrętem, w obwód wpięty amperomierz i czekałem ok godz. Dioda od szyb nie zgasła. Wyciągałem wszystkie bezpieczniki w bagażniku, żadnych zmian nie było. rozłączenie klemy ibs tez nic nie dało.Pytanie czy można odpiąć moduł MPM? Nie wiem może on nie pozwala uśpić samochodu jak to sprawdzić?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.