Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie prosze o rade. od jakiegoś czasu moja trójka zaczeła czasami falować obrotami przy czym idzie zaczęła kopcić z wydechu, ale to nie raczej z powodu lecz benzyny. czuć benzyne. i nawet przy ruszaniu kiedy nie daje jej gazu to tak raz ciągnie raz nie i tak na zmiane
Opublikowano

Witam.

Podłącz auto do kompa, najprawdopodobniej szczelona jest sonda lambda.

Uszkodzona powoduje wachania obrotów, niepłynne przyspieszanie (zły skład mieszanki).

Pozdrawiam

Opublikowano
podłaczałem i pokazało ze sonda labda masuje. ale tak dzieje sie tylko czasami z obrotami. ale to dymienie zauważam coraz częściej. nawet gdy dodaje wiecej gazu na 2 czy na trójce
Opublikowano

Pytanie czy kopci na czarno czy na szaro?

Na szaro oznacza że spala olej lub płyn chłodzący (głowica), na czarno problem ze składem mieszanki (przepływomierz lub sterownik wtrysku)

Opublikowano
to ani olej ani płyn. bo wszystko jest w normie cały czas. kopci raczej na czarno kiedy zaczna falować obroty to jak jade to pokazuje ze spala prawie drugie tyle
Opublikowano
sprawdź złącze przy sondzie lambda, może styki są zaśniedziałe
BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

Na 90% to bedzie sama sonda lub jej instalacja.

Najepiej poczekać jeszcze chwile niech się wypowiedzą eksperci.

Może ktoś miał podobny problem.

U mnie była to sonda, identyczne objawy.

Pozdrawiam

Opublikowano
sprawdzałem juz kilka razy przewody. ale jest jeszcze cos . od przepustnicy idzie wąż do filtra węglowego a na tym wężu gdzieś na środku znajduje sie taki zaworek ponoc to jest dodatkowy zawór powietrza i właśnie kiedy7 zacznie wariować to jak spuszcze chwiele powietrze z niego to po chwili jest wszystko ok. ten zaworek jest łaczony tym wężem od przepustnicy własnie z filtrem węgl. a od tego zaworka wychodzi jeszcze jeden wąż i konczy sie koło przepływki i na końcu jest taki korek jak go nacisne to wtedy uchodzi powietrze
Opublikowano
Jak ja miałem takie objawy ale w silniku m20b20 to uszkodzona była przepływka, z tym że napisałeś że byłeś na kompie i przepływka była ok?
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
  • 2 tygodnie później...