Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do was pytanie. Mam do wymiany śwoznie wahacza w bmw e46 330d sedan 2001 rok przedniego lewego i prawego ten ci wchodzi do zwrotnicy i do was pytanie czy da się je wycisnąć i wprasowac nowe czy lepiej nie ryzykować peknieciem wahacza?.

Opublikowano

można, trzeba tylko odciąc tą miseczke która od spodu zabezpiecza sworzeń.

ogólnie najlepiej sobie dopasować otwór pod sworznie meyle które są dostepne.

są również na rynku dostępne już przerobione wahacze które właśnie ktoś przystosował pod wymienne sworznie meyle te zewnętrzne jak i wewnętrzne.

ogólnie najlepsza opcja w dodatku tańsza niż zakup wahaczy meyle które mają wymienne sworznie.

szukam
Opublikowano

a w innych autach jak masz sworznie montowane te na wcisk ? tak samo sie wprasowuje i wymienia.

sworzeń Ci nie wypadnie bo od góry jest dociągniety nakretką i to jest jedyne co trzyma sworzeń na miejscu.

oryginalny sworzeń też jest wprasowany w wahacz lecz potem jest zamknięty taką miseczką metalową i niby ma to sprawić że jest niewymienny.

sworzeń Ci nie wypdanie z wahacza bo o to sie boisz widze. Jest wprasowany prasą a nie włożony ręką, do tego od góry jest zabezpieczony. Nic się nie stanie.

są przypadku urwanych sworzni ale to element z gwintem ten pręt po prostu pęka/urywa się, ale wtedy to już anielski orszak zaczynają śpiewać żałobnicy. Dlatego nei wolno jeździć na zuzytych sworzniach bo nie chodzi o stukanie tylko o to że materiał pod wpływem drgań, naprężeń się podda i urwie i wtedy się odepnie od piasty.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Badam temat na przyszłość, bo niby sworznie są ok ale nikt nie zna dnia ani godziny. :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W przypadku fabrycznych wahaczy może to być długa godzina..ja po kupnie jak pojechałem pierwszy raz na przegląd (jakieś 6-7 lat temu) to diagnosta stwierdził bardzo delikatny luz na jednym sworzniu, nawet nie pamiętam z której strony, po tym kupiłem dwa nowe wahacze lefordera, ale czekałem na jakieś konkretniejsze luzy i czekają do dzisiaj :lol: na każdym przeglądzie nie ma się do czego przyczepić a wahacze zarosły już kurzem :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dwa tygodnie temu sam wymienialem w swojej 330xd zewnętrzne. Kupilem swoznie meyle hd wzmacniane. Najgorzej było wyciągnąć wahacze. Samo wyprasowanie i wprasowanie jakies 30minut :)
E30