Skocz do zawartości

Wycofanie silników benzynowych

WuPe

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie zamawiania auta i sprzedawca informuje mnie,żeby spieszyć się z zamówieniem do kwietnia,bo silniki benzynowe zostają wycofywane i od czerwca nie będzie już można zamówić g30 z silnikiem benzynowym.

Szczerze powiedziawszy nie chce mi się wierzyć.

Ktoś coś na ten temat słyszał?możliwe to?

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Biorąc pod uwagę, jak mi się sprawuje benzynowe 530i to mam wrażenie, że sprzedawcy - lub (sorry) Tobie - pomylił się diesel z benzyną :)

Chociaż i tutaj nie chce mi się wierzyć, ponieważ na Zachodzie diesle powoli odchodza do lamusa, a Polska nie jest aż tak bardzo "postępowa" :)

Mam nadzieję,że Pan sprzedawca się nie pogniewa.Cytuję:

"Na wstępie chciałbym przekazac Panu informacje takie, że samochodu z silnikiem benzynowym w Serii 4 oraz 5 od czerwca nie będziemy mogli kupić. W maju jest ostatnia produkcja silników benzynowych. Należy mieć to na uwadze, aby finalizować odpowiednio wcześniej zamówienia."

Też dostałem takie info, że niby muszą dostosować silniki pod nowe normy i będzie wstrzymana ich produkcja. Tylko zastanawia mnie czemu robią to teraz i wstrzymują sprzedaż, bardzo drastyczny krok. A, i skóry Individual też nie ma, jeśli wziąłbym z Nappą to mają możliwości produkcyjne. Tylko ja chcę karmelową individual. Jak dla mnie nie trzyma się to całości, nie wiem czy faktycznie chodzi o normy, czy może cisną na sprzedaż. Najwyżej nie kupię g30 teraz, a jak wznowią benzyny, mam czas.

Na stronie bmw.pl pojawiły się nowe cenniki i np. w cenniku dla g31 jest napisane, że benzyniaki są do produkcji maj 2018.

Natomiast uważam, że to nie tak, że przestaną być produkowane, tylko chodzi o nowe wersje z opf

Nie no zabiją całkiem te samochody. Serwisy będą zacierać ręce bo filtry to kolejne źródło kasy. Ciekawe o ile wzrośnie cena takiej G30 z filtrem.

Ja jak kupowałem to płaciłem już 3k zl więcej niż kolega miesiąc przede mną bo weszły nowe cenniki jakoś w lipcu 2017 to było.

• 2 tygodnie później...

http://leftlane.pl/2018/02/03/bmw-zaprzestaje-produkcji-m550i-xdrive-m3-cykl-testowy-wltp-daje-sie-we-znaki/

Z powyższego wynika , że wstrzymane będą tylko duże benzyny w M3 i 550i

W cenniku na oficjalnej stronie bmw.pl nie widzę śladu informacji, że ma być jakaś przerwa na np. 530i.

Tutaj z kolei jest wzmianka o przerwie przy 7-ce ale tylko znowu przy dużych silnikach: https://autogaleria.pl/nowosci/bmw-serii-7-z-silnikami-benzynowymi-zniknie-z-rynku-na-rok-facelifting-tez-sie-opozni/

Czy może to ktoś potwierdzić/zaprzeczyć podając jakiś wiarygodny link ?

Jak ja zamawialem dwa tygodnie temu to 540xi bylo dostepne w ilosci paru sztuk do produkcji majowej a poznoj jest start we wrzesniu juz z filtrem opf czy jak go mazywaja... 550i i m3 nie wracaja juz w ogole do produkcji z tego co slyszalem.. 530i chyba tez mialo to dotyczyc

Ja byłem w czwartek w salonie to mają znikać tylko benzyny > 2 l pojemności i to podobno w każdej marce. Powrót pod koniec roku. Zmienia się sposób pomiarów i homologacji większych benzyn (i pewnie modyfikacje technologiczne jak DPF). Obecne M3 ma już nie wrócić, a 550i normalnie wróci pod koniec roku.

Więc co salon to opinia :D

Dobrze, że mam jeszcze bez filtra benzyne. Masakra. Niedługo to będzie więcej objętościowo osprzętu wokół silnika niż on sam zajmuje. Ekologia... hmm... żeby to jeszcze coś dawało realnie a nie na papierze.

BTW "Wycofanie silników benzynowych" brzmii conajmniej groźnie :lol:

• Zasłużeni forumowicze

Oby to była prawda...

Tak szybkiego ładowania się nie da przy takim zasięgu bo to oznaczałoby prądy rzędu 1000A. Piesza tym za kilka lat takie będzie zapotrzebowanie na pierwiastki jak lit, lantan itp że jego cena podskoczy niebotycznie, a już dziś są deficytowym materiałem...

Zatem może ale za 2 razy więcej niż obecnie kosztuje auto...A wystarczyłoby dołożyć mały silnik jako źródło prądu (range extender) tak jak w i3 i byłoby po problemie...

• 1 miesiąc temu...