Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

W ostatnim czasie moje e90 320d (163) ma problemy z odpalaniem...

W międzyczasie wymieniłem akumulator, ale auto raz na kilka dni nie uruchamiało się za pierwszym razem...

Kilka dni temu problem narastał... a następnego auto odpalało normalnie... jednak wczoraj tak jak widać na filmiku auto nie chciało odpalić już wcale...

Uważam, że nie ma reguły czy silnik był zimny czy rozgrzany, czasem odpalało rano normalnie, by później po 5 minutach w sklepie męczyć się z odpaleniem.

Podłączę dziś stary akumulator... sprawdzę czy to coś pomoże...

Czy to może być coś innego niż akumulator? Może jest coś co warto sprawdzić i można to zrobić samemu we własnym garażu zanim wybiorę się do mechanika?

Nie jestem specjalistą, ale wiem jak obsługiwać narzędzia ;) czas temu wyczyściłem EGR, płyny i filtry też wymieniam sam.

Mam miernik, sprawdzę też oba akumulatory...

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

(dodam, że skasowałem błąd wymiany hamulców i od tamtej pory świeci mi czerwony "(!)" , ponoć ten błąd można usunąć tylko podłączając komputer).

Pozdrawiam, Marcin.

Filmik:

https://youtu.be/u8Op62bhLAc

Drugi:

https://youtu.be/2UD5g7B2PbE

Edytowane przez swish
Opublikowano
Wpisz model auta w tytuł bo temat zostanie usunięty, a czy to nie jest czasami rozrusznik do naprawy? Zęby sie wytarły na rozruszniku albo na kole zamachowym silnika chyba.
Opublikowano
Wstawilem drugi filmik... To taki nieprzyjemny metaliczny dzwiek... Wiec diagnoza z wytartymi zebami moze byc sluszna... Siedzac za kierownica wydaje sie, ze dochodzi z okokic silnika od strony kierowcy... Postaram sie to nagrac lepiej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdyby to były wytarte zęby to byś już nie odpalił w ogóle. Może rozrusznik kończy żywot.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może rozrusznik kończy żywot.

ni mniej ni wiecej

Bendix slychac jak dlugo sie zatrzymuje tzw poslizg a automat nie za kazdym razem go wybija do konca

Zacznij od wizyty u elektryka

Opublikowano

Czy jest sens, abym sam wygrzebał ten rozrusznik? Czy raczej odradzacie? Nie jestem doświadczonym mechanikiem... ale nie jestem też głupi ;)

Problem też w tym, że mieszkam w Belgii i ciężko tu znaleźć dobrego specjalistę a i tak za każdego trzeba płacić jak za zboże...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozrusznik ZTCP wyjmiesz tylko od spodu. Normalnie warsztaty regenerujące rozruszniki mają też możliwość ich wymontowania z auta.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem też w tym, że mieszkam w Belgii i ciężko tu znaleźć dobrego specjalistę a i tak za każdego trzeba płacić jak za zboże...

Zatem odpinaj aku i dzialaj-to ma sens w twoim przypadku