Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Poszukałem i nie znalazłem... dlatego zapytam. Czy ktoś miał taki problem? Żeby nie było za łatwo to dodam, że ten komunikat: "UWAGA! NIESPRAWNA KAMERA COFANIA" pojawia się w różnym czasie po ruszeniu do przodu, może być za chwilę lub po kilkunastu minutach. Przy cofaniu kamera rzeczywiście nic nie pokazuje i miga dioda od systemu cofania. Wszystko wraca do normy po tym jak samochód postoi kilka godzin. Ruszam i nie ma komunikatu, kamera działa... za chwilę znowu to samo. Robiłem eksperymenty z otwieraniem klapy i ruszaniem kablami (opcja: przetarte kable) i nie było różnicy, kamera nagle nie zadziałała. Mam e70 3.0D przed lift 2007r. Problem zaczął się trzy dni temu i mam wrażenie, że komunikat pojawia się coraz szybciej po ruszeniu. Wczoraj podłączyłem tester i nie pokazał żadnych błędów związanych z kamerą cofania!. Proszę o pomysły co mam sprawdzić, lub gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano
Witam,

Taki komunikat pojawia się również przy uszkodzonych czujkach parktronika, sprawdź.

U mnie też tak było.

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi!! :) Zrobię to jak tylko wzrośnie temperatura powietrza, nie chcę, żeby coś pękło. Dam znać co było.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Niestety problem nadal występuje. Wyjąłem kamerę, rozebrałem i wysuszyłem (choć nie miała najmniejszych śladów zamoczenia). Wymieniłem wszystkie czujniki parkowania. Nic się nie zmieniło.. Kamera raz działa, raz nie działa. Komunikat o uszkodzonej kamerze potrafi sam zniknąć po chwili jazdy i sprzęt działa. Sprawdziłem też połączenia kabli, wszystkie złącza popsikałem Kontaktem. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Będę wdzięczny.
Opublikowano
Dokończę temat, który sam zacząłem i odpowiem sobie i innym zainteresowanym. :D Po wielu próbach i kombinacjach okazało się... i tu niespodzianka :lol: ... że uszkodzona była kamera!!!! Kupiłem przedliftową używkę w dość dobrej cenie i co ważne, rok produkcji 2013 i działa bez problemów.