Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio popsuł mi się panel klimatyzacji (nawiewu), więc go wymieniłem na używany - sprawny. Pojeździłem na nim ok. 2 tygodni i znów się popsuł. Znów kupiłem używany panel, który był sprawny, on również wysiadł po około 2 tyg. Jaka może być przyczyna psującego się panelu? Czy trafiam felernie na te panele czy jest jakaś głębsza przyczyna tego? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Opublikowano
Za pierwszym razem było tak, że zauważyłem w tracie jazdy że parują mi szyby no i zwróciłem uwagę na panel który już wysiadł - po prostu się wyłączył. Więc wymieniłem bezpiecznik z 15A, który się spalił na 20A. W momencie przekręcenia stacyjki zaczęło się kopcić z panelu i ten wymieniony bezpiecznik wysiadł. Przyczyną spalonego tego panelu był spalony mikroprocesor, więc wymieniłem ten panel na używany (sprawny). Po dwóch tygodniach przestał działać w podobnych okolicznościach i spalił się bezpiecznik. W tym momencie mam taką samą sytuację. Nie wiem w czym tkwi problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można gdybać, ale większy bezpiecznik napewno Ci nie pomoże, właśnie skończy się spaleniem, lepiej mniejszy wrzuć i szukaj przyczyny., mniejszy bezpiecznik może spali Ci się zanim panel się sfajczy.

Wydaje mi się, że jakieś zwarcie, na jakiejś klapie, może jeż? INPA sprawdzałeś moduł klimy? Może to Cię gdzieś naprowadzi.

Opublikowano
:) Wszystko pięknie, ale te hasła które mi napisałeś tzn jeż, INPA nic mi nie mówią. To moje pierwsze BMW w posiadaniu, a więc nie orientuję się w tego typu hasłach. Mam pytanie w związku z klapą - o co chodzi z tym?
Opublikowano
Panel klimatyzacji steruje silniczkami klapek nawiewu i Koledze o to zapewne chodziło.Być może któraś z klapek jest zacięta albo silniczek kończy żywot.Poza tym z panelu idzie sygnał do jeża który odpowiada za prędkość wentylatora nawiewu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Inpa to program diagnostyczny do bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.