Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie od kilku dni wertuję w necie,szukam i powraca ten sam błąd 29CC,29CF .Wymieniłem już cewkę,świece zamówione,błąd powraca.Wystarczy,że przydusze go na niskich obrotach dam mu 4 lub 3 dodam na max gazu i mryga ikonka check engine(w inpie pojawia się powyższy błąd).Błąd daje się skasować.Moje pytanie jak sprawdzić,namierzyć wadliwy wtrysk?Nic innego nie przychodzi mi na myśl zwłaszcza po dzisiejszych zrzutach z inpy.

2dcbe2d7eeb61954med.png

0b6c7b4606bf2a56med.png

b0726bf2a54cacf3med.png

jeżdże na lpg

Edytowane przez roofii1
never again N46
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Zrzut robiłem na Pb.Zaobserwuje jeszcze ale wydaje mi się,że jak przełączy na lpg to check przestaje migać.Który wtrysk będzie do wymiany?Ten na 3cyl czy 2cyl?)ne pracują ponoć na jednym banku.Z kompa wynika błąd "niewypału na 3cyl"
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mozna wydawac jakichkolwiek wnioskow na slowa "wydaje mi sie". Musisz nam napisac na pewno, jak zachowuje sie auto na pb oraz lpg.
Opublikowano
W mocy nie jest to aż tak odczuwalne.Na jałowym czasem jakby nie rowno chodził.Co do pracy na lpg to jie wkem czy to bedzie jakiś wniosek z obserwacji.Mam sterownik(qbox plus) gazu podłączony do obd podobno on uczy się od sterownika benz.Więc wtryski z gazu będą miały takie same korekty jak z benz.W tym tygodniu wymienię jeszcze :świece,1 wtryskiwacz.
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtryski gazu nigdy nie maja takich samych korekt co pb, nawet w qbox. Z doswiadczenia wiem iz instalacje lpg co chodza po obd sie nie sprawdzaja. Jest ok tylko przy nowych autach, ktore trzymaja parametry. E90 z n46 to juz co najmniej 12lat po produkcji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli wtrysk pb jest ok. Cos musi byc z systemem dostarczania powietrza. Odlacz wtyczke od przeplywki i zobacz czy dalej jest tak samo.
Opublikowano

Eh :( .Wymienione świece,wtryskiwacz na 3 cyl. i wartość wtrysku bez zmian.wrzucę pare screenów nie wiem już gdzie szukać

23e5818a2e5ebab9med.png

64c6c6ae785101a4med.png

Jutro zobaczę czy nie wyskoczy ponowne jakiś błąd.Jak narazie nie mam pomysłów

Co do przepływki ?

88ac3c013d349143med.png

eace47f4c69cad75med.png

7 jest opisana jako przepływomierz

never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odepnij istniejącą na 100% przeplywke. To nie jest trudne. Zobacz jak auto jeździ.
Opublikowano
Dzisiaj już skończyłem,zobaczę jutro jak będzie zimny czy wyskoczy znów błąd wypadania zapłonu.Co by miała przepływka do wypadania zapłonu na 3 cyl i pracy wtryskiwacza na 3 cyl na dużym minusie?I dlaczego nie wyskakuje inny błąd?
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje mi się iz twój problem nie jest problemem wtryskiwacza o czym świadczy to samo zachowanie auta na lpg. To ze jest blad wtryskiwacza wcale nie oznacza w silniku n46 iz wadliwy jest właśnie on.
Opublikowano
Wydaje mi się iz twój problem nie jest problemem wtryskiwacza o czym świadczy to samo zachowanie auta na lpg. To ze jest blad wtryskiwacza wcale nie oznacza w silniku n46 iz wadliwy jest właśnie on.

inpa nie pokazuje innego błędu.Kolega ma kabel delphi z oprogramowaniem warsztatowym podepnę się jeszcze do niego

never again N46
Opublikowano

Tu nie ma przepływki. Wartość masy powietrza jest zawsze zero. W n46 ale w starym E46 były przepływki.

Jakie masz wartości Rough w trakcie hamowania silnikiem tuż przed zatrzymaniem?

Winny może być vvt(wałek,dźwigienki)/szklanki/zawory.

U mnie wałek ssący był lekko wytarty na 1 cylindrze. Po wymianie wartości Rough bardzo się wyrównały. Ale nie miałem wypadania zapłonu. Rough miałem -2.5 a przy hamowaniu silnikiem nawet -5.

A jakie wartości przy klimie/ i bez?

Opublikowano

sprawdzę i dam znać .Przy dodaniu gazu na postoju na wszystkich wtryskach jest 0daf7164dbea9e083med.jpg Tak wyglądają stare świeczki

982337caae9a2bcbmed.jpg

never again N46
Opublikowano
Tu nie ma przepływki. Wartość masy powietrza jest zawsze zero. W n46 ale w starym E46 były przepływki.

U mnie wałek ssący był lekko wytarty na 1 cylindrze. Po wymianie wartości Rough bardzo się wyrównały. Ale nie miałem wypadania zapłonu. Rough miałem -2.5 a przy hamowaniu silnikiem nawet -5.

Jak sprawdzić vvt? Odłączyłem wtyczke od silniczka i auto zgasło.W inpie po kliknkeciu end position słychać jak pracuje vvt

never again N46
Opublikowano

przejechałem dzisiaj,wniosek' NA ZIMNYM WYSKAKUJE CHCECK(mruga)pózniej znika w sterowniku zostaje błąd 29cc,29cf wypadanie zapłou na 3 cyl.skasowałem,w obudowie filtra powietrza coś puka(stuka).Porobiłem troche zrzutów

URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/037bb64d9096189f]037bb64d9096189fmed.png[/url]

WTRYSKI PRZED WYMIANĄ 3-go

6cb62ada38a83435med.png

PO WYMIANIE 3 go

d623eea32a87d9c5med.png

e4a5b70269926a73med.png

57c569c5c0e93b30med.png

3c4d5ece582e555fmed.png

URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/8c56d93b4ef84543]8c56d93b4ef84543med.png[/url]

146ab41b24e17db2med.png

d2c93e0ffa5670b9med.png

e8eef29c83a3f6ecmed.png

wtryski przy hamowaniu

never again N46
Opublikowano (edytowane)
zastanawiam się czy winny jest 3 ci wtryskiwacz?On może mieć taka korektę bo "cierpi"za inny wtrysk który nie domaga? Edytowane przez roofii1
never again N46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli nie ma przeplywki to dlaczego w screenach jest takie cos: relative air mass value: 19.40%, set point 19.41%.