Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoim E46, mianowicie pojawia się stały błąd "4A42 DDE: Błąd złącza EWS" O co w tym chodzi? Dodam tylko, że przestał działać kluczyk, tzn, że nie otwiera, ani nie zamyka wszystkich drzwi (bateria dobra, bo rozbierałem kluczyk i napięcie wynosi 2.90V),Samochód normalnie się odpala. Ostatnio chciałem odpalić samochód i po przekręceniu kluczyka brak jakiejkolwiek reakcji ze strony rozrusznika (kontrolki się paliły tak jak na zapłonie). Poklikałem guziki na kluczyku i ku mojemu zdziwieniu samochód odpalił normalnie. Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś?

7478b6b4edeff6b3.jpg

c729ac2e008a913f.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałeś go usunąć i zrobić synchronizację ews? Z reguły to rozwiązuje problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Usunąć usunąłem, ale powrócił. Co do synchronizacji EWS to tego nie robiłem, niestety. Mógłbyś w skrócie napisać na czym to mniej więcej polega? Mam Inpę, NCS i Ista D.

*Edit: Jest możliwe, że przez ten błąd kluczyk przestał reagować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz drugi kluczyk? On też nie reaguje? Ogólnie to nie ma związku z błędem. Na czym polega czy jak to zrobić? Podejrzewam, że to drugie :wink: masz ista d, więc wejdź funkcje serwisowe i tam znajdziesz synchronizację, robisz wszystko krok po kroku jak jest w instrukcji i tyle, nie ma filozofii, jakbyś mimo wszystko miał problem z odnalezieniem to daj znać, podłącze się do swojego i podam konkretniej, bo nigdy nie skupiam się nad ścieżką tylko robię to intuicyjnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Mam drugi kluczyk i on też nie reaguje. Chodzi mi o instrukcję jak zrobić synchronizację EWS za pomocą Inpy, ewentualnie Ista D. Dopiero w przyszły piątek będę miał możliwość podpięcia interfejsu do samochodu. Dziwna sytuacja z tym kluczykiem, 3 dni temu wszystko pięknie działało.

*Edit: Za co jest odpowiedzialny ten błąd?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedzieć skoro nie masz problemów z odpaleniem (poza tą jedną sytuacją), z reguły jak jest to jest stały problem z rozruchem. Wg mnie na forum znajdziesz instrukcję jak to zrobić w inpa, jak nie to postaram się poklikać w moim polifcie i nakieruje Cię jak zrobić to w ista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wielkie dzięki za pomoc, skoro Inpą idzie to zrobić to na bank znajdę na forum informacje na ten temat. Na weekend dam znać czy się powiodło. (=
Opublikowano
Zrobiłem synchronizację EWS za pomocą Inpy (swoją drogą banalna czynność) i ku mojemu zdziwieniu błąd zniknął na zawsze, ale nadal zostaje problem z kluczykiem - po prostu nie działa otwieranie i zamykanie.