Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zastanawiam się nad kupnem BMW e 60 i nie wiem jaki silnik najlepiej wybrać 2.0 czy 3.0 dodam że nie chodzi mi o moc które są mniej awaryjne ewentualnie jak wygląda spalanie przy tych modelach pozdrawiam
Opublikowano
Zdecydowanie 3.0 są mniej awaryjne, pala nie wiele więcej a zapas mocy ogromny. E60 trochę waży więc jeżeli nie chcesz żeby fiaty Cię wyprzedzaly bierz 3l :). Znajomy kupił teraz e92 2.0 z cztero cylindrowa benzyna i drugiego dnia żałował, myślał że oszczędzi na ubezpieczeniu paliwie a tu nic z tego ubezpieczenie takie samo i pali mu 11l gdzie 6 cylindrowa bierze 13.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze, e60 nie jest ciężkim samochodem. Zastosowano wiele części aluminiowych, więc mity o dużej wadze e60 można włożyć między bajki.

Awaryjność 2.0d i 3.0d jest podobna. Dotykają ich podobne bolączki, bo to te same konstrukcje.

Co do spalania, to nikt mi nie powie, że różnica jest nieznaczna. Na naszym forum jest mnóstwo tematów, zaczynających się: czy 13 litrów to normalne spalanie w 530d? No oczywiście, że normalne. W trasie pewnie i można zejść do 8, ale jadąc jak dziadek, a jadąc normalnie, energicznie, a po to chyba kupuje się większy silnik i tak wyjdzie około dychy. Przy 2.0d w trasie przy normalnej jeździe wychodzi około 6, a na mieście 8. to duże różnice.

Wiadomo, że nie można porównać osiągów, bo różnica to około 50 koni, a to sporo, ale nawet podstawową 520d można sprawnie jeździć, można dodatkowo zaczipować i wtedy jest już dużo większa frajda z jazdy.

Musisz sobie odpowiedzieć, czy zależy Ci na osiągach, czy na oszczędnościach. Nie kupuj 2.5d, bo to moim zdaniem silnik kompletnie bez sensu, spalanie 3.0, a osiągi 2.0 :mad2:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.