Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
auto stało dłuższy czas (około 3 miesiące) i teraz nie chce odpalić. Po wciśnięciu start słychać cpyknięcie i wszytsko gaśnie - jakby nie było prądu. Po podłączeniu rozruchowego prostownika jest to samo - czy to akumulator jest totalne 0 czy gdzieś indziej może być przyczyna?
Opublikowano
próbować go ładować czy to nie ma większego sensu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
generalnie jesli komp zarejestrowal poziom aku ponizej 30% to ladowanie nic nie pomoze bo i tak nie bedzie go doladowywal. na krotka mete moze pomoze. jesli ma start/stop to nawet moze zywo odpalac bo jest kondensator, ale bedzie Ci wywalal blad co jakis czas pustego aku i bedzie odcinal rozne funckje.
Opublikowano
jest start stop. czyli nawet jak go wyjmę i naładuje to nic nie da ? a taki aku to możan sobie wyminieć samodzielnie czy trzeba do serwisu auto wieźć ... czy jest jakiś sposób żeby go odpalić na tym aku i pojechać na własnych kołach nie lawetą ... :)?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lauds go (tylko odpowiednia ladowarka, bo to AGM a nie zwyklym prostownikiem). moze go poruszy i odpali. na pewno musi to jakis czas potrwac. wymiane akumulatora mozesz sobie zrobic nawet sam. szukaj aku o takich samych lub bardzo zblizonych parametrach i koniecznie AGM. po wymianie trzeba zakodowac wymiane komputerem.
Opublikowano
ale odpalę bez kodowania na nowym aku czy nie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpalisz na nowym aku ale będzie on ładowany za dużym napięciem co skróci jego żywotność, dlatego potrzebna jest rejestracja nowej baterii kompem za nim się uruchomi silnik.
Opublikowano
ok. nawet jak kupi się identyczny aku jak jest w aucie ? w ogóle co to za akumulator powinien być - jakiejś firmy konkretnej może ktoś polecić i parametry ?
Opublikowano
aha ok. a jak moc ? - bo wydaje mi się że było na nim napisane 105 ah - możliwe ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli obecny masz 105 ah to nie jest AGM, ktoś wsadził nieprawidłowy aku do twojego samochodu bo wszystkie F10 mają Agm gdzie jego najwieksza pojemność to 90ah 900A, ewentualnie mniejszy 80ah
Opublikowano
sprawdzę raz jeszcze dzisiaj. ale to ori bmw jest. wydaje mi się że katalog do 535 podaje właśnie 105 ah
Opublikowano

105 to prawidłowa pojemność akumulatora i występuje dość powszechnie.

Jest to oczywiście AGM.

Sam mam właśnie taki w kombi i miałem w poprzednich F10 i F11 seryjnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.