Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW 91 2006 320d 163km. Od pewnego czasu zauważyłem dziwny problem. Mianowicie gdy chce przyśpieszyć z niskich obrotów (1500 np) na 4 biegu ciskając gaz w podłogę odczuwam wyraźne zamulenie auta i w tym momencie dostrzegam różnicę w tym co oczekuje komputer a co podaje przepływomierz(zaniża o 100 -150 mniej więcej) gdy auto dojdzie w okolice 2500 auto odzyskuje moc. Gdy auto odzyska już moc nie ma różnic między tym co zmierzy przepływomierz a tym czego oczekuje komputer. Przy pełnym obciążeniu 4 bieg obroty powyżej 3000 przepływka pokazuje lekko ponad 1200. Komputer pokazał błąd przepływomierza, po skasowaniu wraca on lecz nieregularnie. Pierwszą operacją było czyszczenie zaworu egr. Kolejno zakupiłem używany przepływomierz niestety nie naprawiło to problemu. Jednak podczas montażu przepływomierza zauważyłem iż wąż idący od przepływomierza do turbiny lekko schodzi z turbiny. Czy możliwe jest że koło turbiny idzie lewe powietrze i dlatego przepływka zaniża wskazania? Dzisiaj zdjąłem i zaślepiłem przewód podciśnienia sterujący egr, auto dalej ma takie same objawy lecz wskazania nie rozjeżdżają się. Teraz pytanie czy problemu mam szukać w nieszczelności pomiędzy turbiną a przepływką czy winne jest sterowanie zaworem egr czy może zamówiona przepływka była uszkodzona tak jak i moja. Bardzo będę wdzięczny za wskazówki.
Opublikowano
Zaraz po zakupie wywaliłem klapki zawirowań więc raczej nieszczelności kolektora ssącego bym wykluczył. Gdy znajdę trochę czasu dokładniej przyjrzę się wężowi który doprowadza powietrze do turbiny od przepływki ponieważ mnie niepokoi. Finalnie pewnie wymienię ten pierścień uszczelniający bo koszta są niewielkie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaraz po zakupie wywaliłem klapki zawirowań więc raczej nieszczelności kolektora ssącego bym wykluczył. Gdy znajdę trochę czasu dokładniej przyjrzę się wężowi który doprowadza powietrze do turbiny od przepływki ponieważ mnie niepokoi. Finalnie pewnie wymienię ten pierścień uszczelniający bo koszta są niewielkie.

Może to dlatego?

Komputer oczekuje innych parametrów niż tych które dostarcza kolektor ?

Opublikowano (edytowane)
Z tym że auto nie zawsze zamula z niskich obrotów. Czasami jedzie poprawnie. Ponadto wystarczy że odpuszczę gaz i dodam ponownie by auto zaczęło normalnie jechać, oraz wartości podawane przez przepływimierz zaczęły się zgadzać. Edytowane przez pka93
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tym że auto nie zawsze zamula z niskich obrotów. Czasami jedzie poprawnie. Ponadto wystarczy że odpuszczę gaz i dodam ponownie by auto zaczęło normalnie jechać, oraz wartości podawane przez przepływimierz zaczęły się zgadza.

EGR? Zawór od EGR siada ?

Opublikowano

EGR? Zawór od EGR siada ?

Egr wyczyszczony, membrana zaworu egr szczelna, podciśnienie jest z tym że nie wiem czy poprawne. Jak mogę sprawdzić poprawność działania elektrozaworu egr. Może pomogło by czyszczenie. Z tego co czytałem na forum czyści się plastikowe sitko znajdujące się pod plastikową osłonką gdzie wchodzi wejście od vacum pompy czy tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak jest takie sitko ale dla pewności najlepiej byłoby podmienić ten zaworek z innego samochodu albo kup na allegro sprawną używkę z możliwością zwrotu
Opublikowano
Jestem po wymianie elektrozaworu. Niestety nie wyeliminowało to problemu. Może to tylko moje złudzenie lecz zdaje mi się że jet lekka poprawa. Na 4 biegu w dalszym ciągu występuje zamulenie( zaniżenie wskazań przepływomierza oraz ,,cofający się ekonomizer) po odpuszczeniu gazu i dodaniu auto odzyskuje moc jak to miało miejsce wcześniej.