Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, miałem problem z dogrzewaniem się bmw seria1 120d 163km, mechanik sprawdził i okazałe sie ze termostat walniety, wymieniłem więc oba... w aucie było przed wymianą zimno jak cholerka, po wymianie termostatów jest lepiej ale w aucie robi sie ciepło po dopiero 15 km i nawet jak jest temperatura na 28 ustawiona to szału nie ma i raczej jest dość chłodno... Macie jakies pomysły?? błędu na termostatach nie pokazuje juz..
Opublikowano
błędu na termostatach nie pokazuje juz..

Termostat nigdy nie pokazuje błędu. Jedynie nie dogrzewa. Może wyczysc kratki od klimatronika

Opublikowano
To miałem na myśli.. dogrzewa już ale w kabinie zimno.. myślałem ze może układ chłodzenia może być zapowietrzony? a ewentualnie to jak dostać się do tych kratek, początkujący kierowca jestem i mało wiem o samochodach:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Płynu jest odpowiednia ilość? Jak tak to zacznij od dokładnego odpowietrzenia układu, mało który mechanik ma na to czas :? dopisz 120d do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nagrzewnica czysta, kratki czyste, moje pytanie jak odpowietrzyć szybko układ chłodzenia?? czyszczenie nagrzewnicy i kratek nie pomogło:/
Opublikowano

Sa 3 odpowietrzniki i zaczynasz odkręcac od najdalszego czyli na rurze zaczynasz,potem EGR a kończysz na zbiorniku wyrownawczym.

U mnie termostaty i pompa dodatkowa jest OK i ciepło tez robi sie po 12 km zima.

Letnie powietrze leci po 20 minutach na postoju lub po 3-4 km jazdy.

Auto gdy jest wyziebione na mrozie po 1.5 godziny dopiero w miarę robi sie nagrzane i suche.

Olej w turbinie u mnie optymalnie pracuje po ok.25-35 km jazdy i dopiero wtedy cisne auto.

Gdy temperatura powietrza ok 20 stopni wszystko działa po ok 7-8 km bez zastrzeżeń.

MADE IN PRL
Opublikowano
Witam, wiec sprawa wygląda następująco... ile sie dało to odpowietrzyłem, powietrza było bardzo niewiele, natomiast po zabiegu zaczęło grzać ale jedynie od strony kierowcy, cała strona pasażera leci zimne nawet przy ust. 28 st... :/
Opublikowano

Czytałem kiedyś w dziale e90 o awarii klimatronica więc tam szukaj odpowiedzi co jest zepsute.

Niestety już nie pamietam co było zepsute ale coś kojarzy ze trzeba było zdjąć kokpit do tej awarii.

Objawem właśnie było zimne powietrze po stronie pasażera.

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja dalej obstawiam powietrze w układzie, jak odpowietrzałeś to czekałeś aż otworzy się termostat (88 stopni)? Ogrzewanie dałeś na max. a nawiew na min.? Warto przy tym unieść przód, jest łatwiej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nikt z was nie wspomina o dodatkowej pompie wody, ktora odpowiada za szybkie grzanie srodka w e87 pre lci.
Opublikowano

Mam sprawna dodatkowa pompę wody i wcale mi duzo szybciej nie grzeje od tego w kabinie.

Gdy sie silnik rozgrzeje to i owszem działa wtedy wyśmienicie.

Teraz gdy temperatura dodatnia silnik ledwo mruczy :lol:

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam jak Kumaty. Jeździłem ze sprawną i z uszkodzoną i nie zuważyłem aby w aucie szybciej było cieplej. Jedyny plus to że mam ciepło w aucie czekając na żone przy wyłączonym silniku:)