Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie od jakiegoś czasu słychać głośne wycie z okolic alternatora. Zaczęło wyć jakiś tydzień po jego regeneracji. Wczoraj go odebrałem i zamontowałem po ponownym oddaniu do naprawy z uwagi na to wycie. W między czasie wymieniłem jeszcze pompę wspomagania, ponieważ po regeneracji alternatora była jedyną podejrzaną... nic to nie zmieniło. Macie pomysł co tak może wyć? W alternatorze wszystko niby jest ok, ładowanie jest dobre. Coś może jeszcze wydawać takie dźwięki w tej okolicy?

Opublikowano

Wszystko co jest na pasku. Albo odma wyje.

Jedz do mechanika co ma stetoskop odpal auto i szukajcie.

Ja dzięki niemu dowiedziałem się o pompie wody. Byłem pewny że rozrząd się rozlecial tak szurało

Opublikowano
Pompa wody też była wymieniana. Odma niby czyszczona. Można ją jakoś sprawdzić? Mechanik wymieniając pompę wspomagania przy użyciu stetoskopu stwierdził że to raczej alternator, ale dźwięk się niesie na inne elementy i pewności nie ma...
Opublikowano
Odmy się nie czyści w tym silniku. W 530d można w żadnym m52 i M54 się nie czyści. Trzeba ją przynajmniej raz na 3-4 lata wymienić razem z wezami. Jedź do innego mechanika albo szukaj sam. Zdejmij pasek i odpal. Wykluczysz osprzęt i będziesz szukać w nim dalej albo okaże się nieszczelnosc dolotu bądź wyje odma
Opublikowano
No to pozostaje mi tylko zrzucenie paska. Nie pomyślałem żeby odpalić wczoraj auto przy okazji montażu alternatora, gdy pasek był zdjęty :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odma to raczej wyła by gdybyś odkręcił korek oleju, a nie stale.

pzdr

yaz