Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e90 328ix z USA,które w wyposażeniu posiada lusterko wsteczne z pilotem uniwersalnym. Lusterka jak wiadomo nie mogę zaprogramować,

ponieważ nadaje na innej częstotliwości (USA ma 315 MHz, Europa od 433 MHz po 434 MHz). Moje pytania są takie:

1.Czy jest możliwość przeprogramowania modułu lub samego lusterka odpowiadającego za funkcjonowanie pilota z 315MHz na 433MHz?

2.Jeżeli nie ma takiej możliwości przeprogramowania , to wystarczy wymienić samo lusterko,czy jeszcze jakiś moduł?

3. Czy ktoś na forum przeprowadzał podobną operacje,lub rozwiązał w jakiś inny sposób ten problem?

Uprzedzam że w grę nie wchodzi dokładanie stacji do bramy garażowej.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Opublikowano

1. nie

2. Możesz wymienić na lusterko BEZ pilota. Cały system homelink jest w lusterku, przynajmniej nie znalazłem innej informacji.

3. Drążyłem temat, również na zagranicznych forach. Z reguły ludziom nic sensownego się nie udało z tym zrobić.

Najtaniej jest nie korzystać z pilota w lusterku.

Troszkę droższa wersja polega na wybebeszeniu systemu Homelink z lusterka i wykorzystaniu samych przycisków zamontowanych w lusterku. Tzn bierzesz pilota, wyciągasz go z obudowy, jak masz na bateryjkę 12V to lutujesz kabelki do zasilania, wylutowujesz microswitch z pilota i podpinasz do przycisku (przycisków) w lusterku. I działa.

Jak masz na inne napięcie na bateryjce pilota, wstawiasz układ obniżający napięcie do napięcia jakie masz na baterii, reszta jak wcześniej.

Kolejne rozwiązanie to zakup modułu w USA który działa na odpowiedniej częstotliwości i podpięcie go do sterownika bramy czy drzwi.

Możesz zastosować moduł Liftmaster 635 LM. Ale jest na 110V !

Najdroższe rozwiązanie to ściągasz z USA sterownik do bramy lub drzwi garażowych. Uwaga, dosyć często systemy USA nie mają dynamicznie zmiennego kodu, trzeba na to koniecznie zwrócić uwagę.

Europejski system HomeLink działa na innej częstotliwości niż w USA i systemy nie są kompatybilne

• 1 rok później...
Opublikowano

....

Troszkę droższa wersja polega na wybebeszeniu systemu Homelink z lusterka i wykorzystaniu samych przycisków zamontowanych w lusterku. Tzn bierzesz pilota, wyciągasz go z obudowy, jak masz na bateryjkę 12V to lutujesz kabelki do zasilania, wylutowujesz microswitch z pilota i podpinasz do przycisku (przycisków) w lusterku. I działa.

....

Znalazłem opis na naszym forum: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=349315