Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po ostatnich mrozach okazało się, że w mojej e46 był za slaby koncentrat i trochę przymarzł płyn. Auto przestało grzać w środku oraz nie chodzi na gazie. Rozmroziłem cały układ, spuściłem płyn, zalałem nowy ale za nic nie mogę go odpowietrzyć. Przód auta uniesiony, odpowietrzany tak jak zawsze ( nigdy nie było z tym problemów ). Górny wąż chłodnicy gorący, dolny również, jednak węże idące do nagrzewnicy i parownika są zimne, czasami zdarzy się, że parownik zaczyna się ogrzewać jednak po kilku minutach przestaje. Żaden sposób odpowietrzania nie pomaga, możliwe, że coś się przytkało w układzie i nie ma pełnego obiegu? Gdzie szukać przyczyny?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano

Posłuchaj czy elektrozawory otwierają układ, powinno być słychać takie charakterystyczne klikanie. Słychać już już po przekręceniu kluczyka i otwartej masce pod szybą od strony kierowcy. Najlepiej przekręcić kluczyk, włączyć zimne, żeby elektrozawory zaczęły zamykać (klikanie) i ponownie przekręcić na ciepłe zaczną otwierać (ponownie klikanie) Odpowietrzanie oczywiście przy full otwartym ogrzewaniu w kabinie.

Objaw taki jakby właśnie układ ogrzewanie był zamknięty i nie dochodzi do nagrzewnicy czyli blokada (np na elektrozaworach)

Opublikowano
Elektrozawór ten przymocowany do kielicha działa w pełni sprawnie, wąz do niego wchodzący i wychodzący jest zimny. Gdzie znajduje się drugi nie mam pojęcia, ale klikanie tak jak mówisz słychać. Możliwe, że zamarzła nagrzewnica i poprostu jeszcze jej nie odpuściło? Tak jak pisałem wcześniej wszystkie węże prócz tych od nagrzewnicy są gorące.
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Odświeżam, bo nawet znajomi zajmujący się mechaniką po krótkich oględzinach nie mają pojęcia, a nie chcę nikomu zostawiać auta.
E36 M54b25 - Drift&Fun