Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Mam taki problem, otóż od jakiegoś czasu auto, czasami korzej odpalało (nie na tyk, a np po paru obrotach) po tym, jak już odpalił, autem strasznie częsło, coś jakby nie działał jeden cylinder. Wystarczyło tylko przegazować lub wyłaczyć i włączyć (wiem, najlepsza metoda :D ) i auto chodziło i odpało normanie, znowu przez x jazd.

Jednak ostatnio, po ok. 2h postoju, nie odpaliło już w ogóle. Kręci kręci i nie chce odpalić. Więc tak zaczeliśmy sprawdzać po kolei

- Bezpieczniki - Spawne

- Pompa paliwa - Sprawna Paliwo dochodzi

- Wtryski - Sprawne

- Wymieniliśmy czujnik wałka rozrządu, bo nie dostawał prądu, teraz jest nowy i dostaje 12V a ma chyba dostawać 5V z tego co mi wiadmo, więc trochę dziwne

Po podpięciu komputera, przez znajomego (delphi więc ogólny) wyskoczył błąd z immobilajzerem, usunął i więcej nic wyskakiwał.

Dodatkowo miałem komunikat o serwisie, jednak zresotowałem wszystko wraz z klockami przednimi i teraz swięci się czerwona kontrolna od czujnika klocków i co za tym idzie świeci też się dalej serwis. Z tego ci mi wiadomo, w serii 3 nie ma czegoś takiego jak w serii 5, że auto z błędem serwisu nie chce opalać, więc to wyeleminowalem.

Ktoś ma pomysł co może być nie tak?

Rozrząd? Tylko, że jeśli byłby to rozrząd to powinno to się stać naglę, a tu stopniowo tak jakby się psuł. Dodatkowo wtryski powinny pstrykać paliwem, a tak się nie dzieje

Proszę o jakąś pomoc bo mam ochote wyp***ć ten samochów na śmietnik

Dzięki :D

Moje auto

BMW e90 318d 122 km

silnik M46

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa podaje paliwo, spoko, ale pod jakim ciśnieniem i która pompa?
3A0jS9b.png
Opublikowano
Jaki masz konkretnie błąd ?Bo miałem podobnie, ale po odłączeniu akumulatora. Błąd 4A63 EWS Manipulation . Inpa zrestartowałem EWS, i auto odpala.

BMW e87 120d - 198,3 KM / 442 NM

FreeaksPC

Opublikowano
Jaki masz konkretnie błąd ?Bo miałem podobnie, ale po odłączeniu akumulatora. Błąd 4A63 EWS Manipulation . Inpa zrestartowałem EWS, i auto odpala.

Wiesz co, czerwona ikonka od przeglądu [auto na podnosniku] na nacigacji ccc jest napisane, żeby wymienić klocki hamulcowe, ale wystarczy chyba czujnik z przodu, czy to może być powód nie odpalamia auta?

Opublikowano
Nie. Tutaj hamulce itp nie mają znaczenia (wiem to po swoim aucie) . Dlatego podepnij pod komputer i sprawdz ten błąd. Kręci normalnie, czy np tylko do 200 obr/min?

FreeaksPC

Opublikowano
Obrotomierz kręci się tylko do ok. 200 obrotów, tak jakby nie dostawał paliwa, jednak na pewno je dostaje. Jeslo chodzi o komputer, to właśnie kupiłem kabel do bmw, i musle że w czwartek będzie to dopiero wtedy, bo ten mój znajomy, nie mógł usunąć serwisu na Delphi programie.macie jeszcze jakieś pomysły?
Opublikowano
Zostaw w spokoju ten serwis. Jeżeli masz taki objaw , to na 99.9% jest to problem z EWS (walczyłem z tym u siebie ). Jeżeli EWS, to wystarczy INPA i 20 sekund pracy. Winowajcą EWS jest przede wszystkim kręcony licznik , i ktoś to spartolił , niestety..

FreeaksPC

Opublikowano
Zostaw w spokoju ten serwis. Jeżeli masz taki objaw , to na 99.9% jest to problem z EWS (walczyłem z tym u siebie ). Jeżeli EWS, to wystarczy INPA i 20 sekund pracy. Winowajcą EWS jest przede wszystkim kręcony licznik , i ktoś to spartolił , niestety..

Czyli rozumiem, że EWS=Komputer?

Jeśli tak piszesz 20 sek pracy, czyli można to naprawić na komputerze, czy trzeba kupić nowy komputer i skonfigurować w INPIE. Jesli chodzi o krecony licznyk, w niemczech mam wszystko wbite w przegladach w Polsce tak samo na stronce, wiec wątpie, żeby był kręcony, chyba, że o małem wartości co roku np.

Opublikowano
Musisz mieć Inpę- program diagnostyczny który ściągniesz z neta. Podpinasz się pod BMW i restartujesz EWS. Ale sprawdź błędy najpierw.

FreeaksPC

Opublikowano
Musisz mieć Inpę- program diagnostyczny który ściągniesz z neta. Podpinasz się pod BMW i restartujesz EWS. Ale sprawdź błędy najpierw.

Dzięki za opowiedź, doceniam mocno.

Tak wiem, co to impą, ( jestem tą osobą od komputerów, mechaniką zajmuje się ktoś inny :D ) nawet mam ten program, ale kupiłem kedyś jakiś tani kabel OBD i nie zabardzo chce mi się łączyć z jakimkolwiek samochodem, dlatego musiałbym kupić takowy do BMW, myślałem nad Interfejs BMW USB K+DCAN INPA DIS Przełącznik 7-8, czy nada się ?

Miałeś taką sytuację, (lub znasz kogoś) że smachód nie odpalał przez ten błąd włąśnie?

Opublikowano
Tak , mój samochód przez to nie odpala jak np padnie bateria :D

Ale w jaki sposób bateria, ja po wymianie akumlatora, samochód dalej jeździł, więc nic mi się nie zresetowało

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Kablem z przełącznikiem da się. Będziesz mógł podłączać auta przed 2006 rokiem, jak i po, tylko trzeba będzie przełącznik przesunąć. Edytowane przez Jack79
Opublikowano
To jest przykład . Sprawdź błędy . To podstawa .

usuneliśmy ostatnio błedy, były takie jak opsiałem wyżej. To teraz nie wiem, czy to może być wina tego komputera czy nie.

Kabel z przełącznikiem się nie da. Będziesz mógł podłączać auta przed 2006 rokiem, jak i po tylko trzeba będzie przełącznik przesunąć.

Co? xD Piszesz najpierw, że się nie da, a pozniej ze się da, więc jak w końcu? :D Ja mam auto z 2006r jak coś

Dzięki :D

Opublikowano
Wykasowanie a ponowny restart EWS to duża różnica .

Tak wiem, wiadomo. Było to odniesienie do ,,sprawdź jakie błedy" Dobrzę, dzięki za pomoc w takim razie liczę w czwartek to zrobić lub zawdzwonić do kogoś kto mógłby to zrobić i zobaczymy czy to faktycznie przez to.

Jednak jeśli ktoś miał jeszcze taki problem i ustrka okazała się inna, proszę o wiadomość.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jack79 napisał(a):

Kablem z przełącznikiem da się. Będziesz mógł podłączać auta przed 2006 rokiem, jak i po, tylko trzeba będzie przełącznik przesunąć.

Co? xD Piszesz najpierw, że się nie da, a pozniej ze się da, więc jak w końcu? :D Ja mam auto z 2006r jak coś

Sorki pisałem z komóry i nie sprawdziłem co wstawił:)

Da się. Według mnie taki będzie najlepszy. Jest do wszystkich aut. Ja mam jedno z 2003, drugie z 2009 i taki kabel obsługuje oba auta.