Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli wał jest cały i przy wbijaniu biegów auto normalnie zasprzęgla i przy puszczaniu biegów siłuje się z dyfrem to faktycznie problem będzie leżał w dyferencjale. Wymieniałeś w nim olej?

BTW Jedna laweta na pół miliona kilometrów przebiegu to jeszcze nie tragedia...

3A0jS9b.png
Opublikowano (edytowane)
Nie wymieniałem. Przebieg nie aż taki duży bo niecałe 200 kkm. Ale to chyba i tak coś jest nie tak, żeby bez objawów wcześniej nagle most urywało. Edytowane przez jartechnology
Opublikowano

300kkm olej nie zmieniany nigdy i to nie jest duzo? Nie uderzyłeś sie czasem w glowe? Ludzie nie zmieniaja przekładniowych olejów a później sie dziwią ze sie zepsuło :duh:

Cieszyć sie ze nic wiekszego sie nie stało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wymieniałem. Przebieg nie aż taki duży bo niecałe 300 kkm. Ale to chyba i tak coś jest nie tak, żeby bez objawów wcześniej nagle most urywało.

Przebieg czy stan licznika? :)

Objawy prawdopodobnie były tylko ich nie słyszałeś.

3A0jS9b.png
Opublikowano (edytowane)
W tym przypadku przebieg. Dwa miesiące temu jak samochód był na podnośniku bo szukałem luzów w zawieszeniu to odpaliłem auto i rozpędziłem koła na kilku biegach aby wyłapać jakieś niepokojące dźwięki z układu napędowego i była cisza, wycieków tez nie widziałem. Powiem więcej, nawet w bmw sikora Bielsko -Biała chcia Edytowane przez jartechnology
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprzedawcy powinni dać na taką część gwarancję co najmniej miesiąc.
3A0jS9b.png
Opublikowano
W tym przypadku przebieg. Dwa miesiące temu jak samochód był na podnośniku bo szukałem luzów w zawieszeniu to odpaliłem auto i rozpędziłem koła na kilku biegach aby wyłapać jakieś niepokojące dźwięki z układu napędowego i była cisza, wycieków tez nie widziałem. Powiem więcej, nawet w bmw sikora Bielsko -Biała chciałem się poradzić w sprawie interwałów wymiany płynów w skrzyni i w dyfrze to odpowiedź była taka, że oleju nie trzeba wymieniać. Skoro oficjalnie jest takie stanowisko BMW, to mimo, że można zmienić i zrobić lepiej niż fabryka chciała to coś jest nie tak, że jedziesz drogą aż tu nagle most urywa! Jak mi to rozbiorą to wrócę z informacją co się stało. W między czasie zakładając, że to dyfer to jak najlepiej go zastąpić? Nowy kosztuje 7000zł więc odpada. Używki to nie wiadoma. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie używanego, czy się jeszcze nada ?

Widzisz BMW mówi ze nie należy wymieniac oleju w skrzyniach, producent skrzyni zf zaleca wymieniac olej pierwszy po 100 tys a następne po 60 tys.

Polityka BMW i nie tylko BMW bo i innych tez jest taka że oleje w przekładniach są dożywotnie, ale dla nich pojecie dożywotnie to jest przebieg bodajże 200tys

Tak samo z olejami silnikowymi zalecają wymianę co 30tys km a badania pokazują ze olej po 10tys km traci ponad polowe swoich właściwości od zalania

Opublikowano

Kolego nie wydaje mi się żeby to było z jakiegoś słabego materiału, skoro nie ma wielu takich awarii wśród użytkowników w/w modelu.

Pewnie nie masz od nowości auta co nie pozwala Ci być pewnym jak auto buło eksploatowane przez poprzednich właścicieli....(może było driftowozem młodego gniewnego....)

Opublikowano
Wg Ciebie ta zawleczka jest tak umieszczona/skonstruowana ze raczej nie powinna sie odbezpieczyc? Zastanawiam sie czy nie warto tam zajrzec i ja np wymienic.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Wg Ciebie ta zawleczka jest tak umieszczona/skonstruowana ze raczej nie powinna sie odbezpieczyc? Zastanawiam sie czy nie warto tam zajrzec i ja np wymienic.

Kolego tego nie dało się stwierdzić, bo w środku za duża demolka. Mimo wszystko to raczej odosobniony przypadek. Może jakiś pijany helmut składał w Monachium.