Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dziś podpiąłem kompa żeby wykasować błąd poduszek i zauważyłem błąd 480a dme/dde czytając na necie co to jest wyczytałem ze jest to błąd z wypalania dpf. Dodam ze termostaty mam nowe oba wiec temp cieczy jest dobra bo mam gdzieś 88-89 stopni , wymieniłem tez przepustnice bo mi nie działała a tez czytałem ze do wypalania musi być dobra wiec kupiłem wraz z egr i wymieniłem. Bledow innych nie mam, wiec co moze być powodem ze sie nie wypala? Za krótkie trasy? Za mało pałuje turbinę czy co? Jak wyczuć kiedy sie dpf wypala? Jaka prędkość optymalna jest potrzebna do wypalania? I jak długo taki dpf sie wypala ile bym musiał jeździć i czy to musi być w ciagu bez zatrzymywania czy jak gdzieś swiatla korek mnie zatrzymie wtedy proces wypalania sie kończy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kup aplikację na telefon btool expert wraz z interfejsem BT i będziesz mógł sam kontrolować stan jak i wypalanie DPF
Opublikowano

Jakim programem podpiąłeś pod kompa.Jeśli to Inpa -nie pokazuje stanu filtra DPF-jeśli się mylę proszę poprawić.Na pewno ista to ogarnie.Co do wyczucia kiedy filtr się wypala,to z okolic tylnego tłumika słychać

bardziej basowy pomruk.Dodatkowo skrzynia automat przeciąga przełączanie biegów na wyższy ok.2000 tys.obr

bez wypalania ok 1800 obr.Nic nie musisz, pałować szkoda auta.U mnie wypalanie co około 500-700 km,sam proces wypalania przy spokojnej jezdzie,obroty ok.2000 prędkość ok 80 km.Całość czasowo ok 10-15min,w miarę możliwości bez postoju.Postaraj sie zdiagnozować ilość sadzy,ostatnie wypalenie ew.ilość popiołu.Ja używam inpa i ista, ale na szybko albo carly bmw,może też byc btool expert.Pisz do uzytkownika- pawelgawel

z forum, autora btoola o kod promocyjny.Ja korzystam i uwagi odnośnie programu,błędy, poprawki autor wprowadza na bieżąco.Na pewno jeszcze jeden tester sie przyda na forum :D

Opublikowano

Ok ten moduł Bt do podpięcia kom mam. To tylko ten program. Juz pisze do tego kolegi co wspomniałeś i sprobuje to jak najszybciej ogarnąć. W piątek jade w gory to gdzieś około 100km trasa mnie czeka tom oczkowe ze teraz sie wypali.

Co so programu jakiś używam aktualnie do zczytania bledow to inpa insty nie mam nawet o niej nie słyszałem.

Ile ten btool expert kosztuje??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli pamięć mnie nie wyli to pełna wersja 50,- i dopiero w niej możesz wypalać dpf.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok ten moduł Bt do podpięcia kom mam. To tylko ten program. Juz pisze do tego kolegi co wspomniałeś i sprobuje to jak najszybciej ogarnąć. W piątek jade w gory to gdzieś około 100km trasa mnie czeka tom oczkowe ze teraz sie wypali.

Co so programu jakiś używam aktualnie do zczytania bledow to inpa insty nie mam nawet o niej nie słyszałem.

Ile ten btool expert kosztuje??

napisz PW do autora aplikacji z prośba o kod

Opublikowano
Napisałem, juz mam kos;) teraz tylko apke muszę kupić. Kom z Androidem juz ładuje choć nie jest najlepsza bo to stary jakiś myPhone ale do diagnozy moze będzie dobry. A tam w tym programie idzie normalnie odpalic wypalanie? A jak to wyglada jakby np nie szło odpalic bo za duzo sadzy albo cos by było to wtedy nie idzie tego jakos ominąć? I puscic wypalanie mimo to?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli dostałeś kod to nie musisz płacić za aplikację bo ściągasz ją za darmo używając właśnie tego kodu. Jeśli warunki zostaną spełnione to tą aplikacją możesz wymusić wypalanie DPF-a. Jeśli filtr masz bardzo zapchany i w ECU widnieje błąd to kiedy będziesz wymuszał wypalanie zaznaczasz opcję aby aplikacja automatycznie kasowała błąd i dzięki temu proces wypalania będzie kontynuowany.
Opublikowano
Temperatura spalin sama się podniesie jak będzie aktywne wypalanie (wystarczy utrzymywać prędkość powyżej 60 km/h, nie ma znaczenia który bieg i jakie obroty - wielokrotnie to testowałem i po obniżeniu prędkości poniżej 60, automatycznie spada temp. spalin) , z doświadczenia powiem CI, ze błąd dpfa wyrzucało jak chciał się wypalać, a nie mógł np. przez zbyt niską temperaturę, podłącz aplikację i spróbuj pojechać gdzieś za miasto, jak temp silnika wzrośnie to powinna się załączyć procedura i wtedy sam zobaczysz jak rośnie temp spalin.
Opublikowano
Allegro napisz obd 2 BT a soft wpisz w goglach btool expert i ten płatny zainstaluj ale jak napiszesz do kolegi co był wymieniony wyzej to da ci kod i za Free ściągniesz
Opublikowano

Powiedzcie mi taka rzecz. Jechałem teraz w gory i dałem na autostradzie wypalanie dpf czyli opcja w aplikacji dpf-regeneracja i zaznaczyłem nawet żeby kasował te błędy jakby cos tam wyskoczyło choć nic nie było i miałem tylko taki obraz:

http://imgie.pl/image/dUgMI

http://imgie.pl/image/dUMP6

http://imgie.pl/image/dUeNJ

Jak mogę zobaczyć czy dpf sie dobrze wypalił? Bo na tych parametrach co tam są to sie nie znam:p moze mnie ktos naprowadzic. Jak poznać czy wypalanie zakończyło sie powodzeniem?

Opublikowano
Witam,ja używam tego programu do wypalania dpf i monitoringu parametrów i wszystko działa super i bezproblemowo.