Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miesiąc temu kupiłem e39 530iA do tej pory żadnych 'nowych' problemów poza jednym, który istniał już w momencie kupna.

Mianowicie:

1. Restartuje się komputer (duże navi), nie wiem od czego jest to zależne, czasem często czasem mniej, ale wyłącza się i włącza po kilku sekundach - dane pozostają zapamiętane (spalanie itp). Zdarzało się również tak, że po takim 'restarcie' wywalało program, który jest na płycie i działało na takiej jakby podstawie (starszy wygląd i inny język).

Dodam, że w prawym górnym rogu navi miga na czerwono środkowa dioda (ale to chyba od telefonu).

2. Radio/kaseta zawiesza się tak, że nie można zmieniać głośności oraz przełączać między nimi, po czym wyłącza się i włącza po kilku sekundach i wtedy działa jakiś czas normalnie. W momencie zacięcia radia nie działają również przyciski głośności na kierownicy.

Jest to moje pierwsze BMW, czytałem trochę o elektronice w tych modelach i wiem, że potrafi się psuć, ale nic poza tym nie wariuje.

Jest problem z PDC które działało, a teraz zaskakuje jak chce, ale z opinii forumowiczów to zupełnie inny temat (przy włączeniu dłuższy ciągły sygnał i nie działa :))

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...

1. Restartuje się komputer (duże navi), nie wiem od czego jest to zależne, czasem często czasem mniej, ale wyłącza się i włącza po kilku sekundach - dane pozostają zapamiętane (spalanie itp). Zdarzało się również tak, że po takim 'restarcie' wywalało program, który jest na płycie i działało na takiej jakby podstawie (starszy wygląd i inny język).

Sprawdź wtyczkę wchodzącą do jednostki sterującej. Czasem się zluzuje i może tracić kontakt.

btw na płycie nie ma żadnego programu. Soft navi wgrywa się co prawda z płyty CD, ale później w napędzie siedzi tylko DVD z mapami.

Starszy wygląd, który czasem się u Ciebie wyświetla to wersja podstawowa, która jest domyślną w module TV.

...Dodam, że w prawym górnym rogu navi miga na czerwono środkowa dioda (ale to chyba od telefonu).

Dokładnie, to jest od telefonu. Nie ma nic wspólnego z zachowaniem navi.

...Jest problem z PDC które działało, a teraz zaskakuje jak chce, ale z opinii forumowiczów to zupełnie inny temat (przy włączeniu dłuższy ciągły sygnał i nie działa :))

Masz padnięty któryś z czujników jeżeli po włączeniu słyszysz dłuższy, ciągły sygnał, a później nastaje cisza.

pzdr

yaz

Opublikowano

Ok, navi wyjąłem poczyściłem styki, wyjąłem również płytę GPS poprzedniego właściciela i działa jak powinno.

Został jedynie problem z radiem, jakieś pomysły?