Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem używanego BMW E90 320d z silnikiem 2.0 diesel. Wcześniej jeździłem benzyniakiem, więc jest to dla mnie w pewnym sensie 'nowość'. Problem tkwi w tym, że przy zmianie biegów (gdy nie osiągam zalecanej prędkości do danego biegu) samochód albo przyspiesza albo zwalnia przy puszczaniu sprzęgła.

Przykładowo: jadę 25km/h na drugim biegu i jestem zmuszony zwolnić. Hamuję na wciśniętym sprzęgle do 10km/h i podczas puszczania sprzęgła samochód dziwnie przyspiesza do 20km/h. Ponadto kiedy jestem na drugim biegu i w ogóle nie dodaję gazu, to silnik sam pracuje i jedzie ze stałą prędkością 20km/h, a gdy mam zamiar hamować bez sprzęgła, samochód zaczyna warczeć (nie wiem czy to jest sprawa diesla, albo po prostu coś jest nie tak). Jest ktoś kto mógłby mi doradzić co jest nie tak? A może tak po prostu ma być :?

Z góry dzięki!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest tak jak powinno. Jest to funkcja podnoszenia obrotow zapobiegajaca drganiu sprzegla. Mozna ja wykodowac: increase speed to prevent judder.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Eeee to o czym Ty piszesz kkx5 wygląda inaczej - polega na tym że przy zmianie biegów na wyższy wraz z puszczaniem sprzęgła elektronika sama podnosi obroty.

Jeżeli chodzi o "objawy" opisane przez kolegę to jest to normalne dopasowywanie przez auto prędkości obrotowej silnika+przełożenia skrzyni + przełożenia dyfra do prędkości postępowej. Diesle jadą ~20kmh na 2, ~10kmh na 1. Reszta to nieprawidłowa technika jazdy - brak redukcji biegu przy hamowaniu wspomaganym hamowaniem silnikiem (kiedy samochód zaczyna warczeć).

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem o czym pisze ponieważ wykodowalem u siebie ta funkcje. Denerwuje mnie to jak podciaga obroty. Niezrozumienie z mojej winy. Jest to increase engine speed to prevent jadder.