Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam 4 dni minęło jak wlalem 20l benzyny na rezerwę ropy do e60 525d automat 2004r przejechałem ok 7km w nocy gdy się zorientowałem po obrotach i nierównej pracy silnika dymilo się zamna i sypalo żarem z wydechu katalizator czerwony był jak marchewka a wydech od środka pokryty był białą cienką warstwą jak skorupka jajka przyjechał serwis wypompowali benzynę zalałem do pełna lepszej jakości ropy odpalił z wydechu sypało resztkami tego białego jak skorupka. Słychać teraz jak jadę buczenie jak po tuningu w ok katalizatora. Pojechałem do mechanika powiedział że silnik wtryski są ok natomiast dpf i katalizator do wymiany mogę to wymienić na oryginalne jakieś 14 tysięcy albo zamienniki za 2000 tys albo chce usunąć dpf wyczyścić katalizator wgrać program itd. Zastanawia mnie jedno jak stwierdził że dpf jest do wymiany nic się nie świeci żadnych komunikatów jak by się nic nie stało czy dpf niewiem jak nazwać zużyty jast coś wart ogólnie jestem kierowcą lory driver i tak sobie narobiłem bałaganu jeżeli może ktoś podpowiedzieć co robić to proszę o pomoc dziękuję z góry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Radził bym podjechać jeszcze do innego mechanika bo nie chce mi się wierzyć że coś stało się z DPF-em. Może tylko puściło jakieś uszczelnienie wydechu dlatego ten dźwięk. Pamiętaj że środek DPF-a to cenny surowiec i można dostać za niego troszkę pieniędzy co chętnie wykorzystują mechanicy którzy go usuwają: http://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu/
Opublikowano
Dziękuję za zainteresowanie terz mnie się tak wydaje za granicą siedzę w małym miasteczku mechaników na jednej ręce policzyć można a katalizator mógł się uszkodzić mocno wcześniej wydech był czysciutki teraz okopcony trochę po paru dniach tak zrobię kogoś jeszcze znajdę w okolicy niech spojrzy fachowym okiem
Opublikowano
Witam ponownie więc jednak okazało się że skutki zalania benzyny okazało się stopieniem 1/4 filtra pdf natomiast katalizator przedmuchany wypalony jak nowy plecionka za katalizatorem do wymiany klapy usunięte kolektor uszczelniony na nowo program wgrałem bez dodawania mocy narazie jeździ perfekt pozdrawiam :D