Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Poszukuje kogoś, kto zna się na wymianie modułów CAS lub chociaż jakiś dobry serwis z elektronikiem w Poznaniu ?

Objawy:

- Odcina prąd zwykle podczas użycia przycisku START/STOP lub Użycia kluczyka

- Całkowity brak prądu objawia się tym, że nie podświetlają się nawet zegary ani żadne ledy w samochodzie, można sobie dusić cokolwiek i nic się nie dzieje. Na wyjściu akumulatora pod maksą, po sprawdzeniu miernikiem auto daje prąd normalnie

- Nie da się otworzyć bagażnika by dostać się do akumulatora (mimo to akumulator był wymieniony i bez zmian)

- Nic nie daje odpalanie po kablach ani podłączanie innego akumulatora pod maską

- Drzwi można otwierać tylko kluczykiem tradycyjnym

- Na komputerze zero błędów

Podobny problem np. tutaj:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=299474

HELP!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odepnij na próbę klemę IBS ( cienkie kable które idą do klemy minus )
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
W e92 z 2010 masz zapewne cas3 z motorolą MC9S12xdp512, maska 0L15Y, do skopiowania eepromu wystarczy programator x-prog-m 5.0 (50$) + używany CAS za 50zł
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no mogę przetestować, auto nie wywali jakiś błędów ?

Spokojnie odpinaj nic się nie stanie , błąd wyjdzie ale tylko w kompie .

Uszkodzone IBSy robią zamieszanie , warto spróbować nic Cię to nie kosztuje .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

No to po zabiegach. Odłączyłem klemę ibs odpaliłem auto, patrze wszystko ładnie chodzi, wiec tam poodkręcałem wszystko w miedzy czasie zobaczyłem, że na przycisku od haka holowniczego w bagażniku zgasła lampka. Zaciekawiony więc poszedłem zgasić auto i odpalić.. odpalił wow! jest radość.. gaszę silnik i znowu ciemność.. wszystko wskazuje na ten CAS.

wxwwxw zakup programatora i naprawa na własną rękę to super pomysł, ale jednak to moduł bezpieczeństwa i trochę mam obawy, że jako amator mogę coś nieźle spier..zepsuć. Dlatego szukam kogoś kto by się tego podjął ? oczywiście najlepiej doświadczona osoba

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież napisałem na samym początku, że komputer nie pokazuje żadnych błędów

Nie wierzę w to.

Przywieź auto - udowodnię Ci , że to nieprawda

Opublikowano
No to po zabiegach. Odłączyłem klemę ibs odpaliłem auto, patrze wszystko ładnie chodzi, wiec tam poodkręcałem wszystko w miedzy czasie zobaczyłem, że na przycisku od haka holowniczego w bagażniku zgasła lampka. Zaciekawiony więc poszedłem zgasić auto i odpalić.. odpalił wow! jest radość.. gaszę silnik i znowu ciemność.. wszystko wskazuje na ten CAS.

wxwwxw zakup programatora i naprawa na własną rękę to super pomysł, ale jednak to moduł bezpieczeństwa i trochę mam obawy, że jako amator mogę coś nieźle spier..zepsuć. Dlatego szukam kogoś kto by się tego podjął ? oczywiście najlepiej doświadczona osoba

Weź pod uwagę ryzyko które wiąże się z tym, że jak oddasz to komuś do zrobienia to ta osoba mając eeprom z motoroli może sobie go wgrać do dowolnej ilości nowych kluczy. Myślę że jeśli nie czujesz się na siłach sam polutować kilku kabelków to i tak rozważ zakup programatora i zlecenie tego znajomemu elektronikowi.

Tak to wyglądahttp://static.pokazywarka.pl/5/d/3/959d2724828b1d40eae1c58328f436cc_orig.jpg

Opublikowano
Najgorsze jest chyba to przylutowanie kabli do modułu, to bardzo precyzyjna robota. Jakiej lutownicy do tego użyłeś ?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam wiecie może co to za błąd A0B0- wejście świateł hamowania???? Błąd występuje w module cas, auto odpala normalnie, światła stopu działają. Po wykasowaniu, błąd wraca.