Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie. Posiadam bardzo zadbaną sztukę E38 735i. Mechanikuję w swoim przydomowym warsztacie i generalnie po zakupie tej Beemki, skrzynia biegów przeszła generalny serwis, wymianę oleju i filtra oleju. Zrobiłem wiele rzeczy, żeby uczynić ja bezawaryjną i się udało. Nigdzie najmniejszych wycieków ani żadnych niepotrzebnych stuków, że tak napiszę. Wnętrze również bardzo bogate i zadbane . Dlaczego tak to opisałem? Ponieważ chciałbym przerobić lekko układ wydechowy, żeby delikatnie była głośniejsza ta V-ka. Generalnie zamieniłem stare katalizatory robionymi pod wymiar strumienicami. Chcę również za bardzo nie obniżyć ciśnienia w układzie wydechowym. Moim celem jest do tego bardzo zadbanego egzemplarza wrzucić kilka decybeli więcej :) Tak, żeby nie było za głośno. Ten temat przerabialem w wielu BMW. Pomoglibyscie doradzić, co można by zmienić? Czy może pozostać przy serii? A, najważniejsza sprawa: nie chcę w ogóle ruszać środkowego tłumika. Chodzi mi po głowie wymiana końcowych na RM Motors. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdejmij końcowe tłumiki, otwórz ich tylną część (tam gdzie wychodzi rura wylotowa) i jak otworzysz będzie takie kolanko którym wpadają spaliny, ono zakręca i leci do środka puszki, jest pełne i rozprężenie gazów zaczyna się od środka, po końcową komorę i wraca do tyłu, w tej końcowej komorze zrób w tej rurze ze 4 niewielkie otwory, układ tłumika się nie zmieni, jedynie przy większym obciążeniu część spalin będzie wydostawała się blisko rury wyprowadzającej spaliny, zmieni się też dźwięk, ale nieznacznie
Opublikowano

Jak ładnych kilka lat mechanikuję i kilka E34 czy E32 przeszło przeze mnie, tak z taką modyfikacją koncowych tłumików uda się raczej do specjalistów. Bo jak zacznę ja coś przy tych tłumika Ch robić, to następny filmik, to będzie brzmienie wydechu na RM Motors :D

Dzięki za podpowiedź :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tu jest końcówka RM Motors, co prawda to troszkę inny układ końcowy, ale też silnik M62

jeżeli to ma brzmieć podobnie, to trochę mało do 7ki pasuje, tłumiki końcową w tych samochodach robią całą robotę, jak za bardzo je uwolnisz, będą ryczeć

Opublikowano
Jak ładnych kilka lat mechanikuję i kilka E34 czy E32 przeszło przeze mnie, tak z taką modyfikacją koncowych tłumików uda się raczej do specjalistów. Bo jak zacznę ja coś przy tych tłumika Ch robić, to następny filmik, to będzie brzmienie wydechu na RM Motors :D

Dzięki za podpowiedź :)

To po co piszesz jak i tak robić sam nie będziesz