Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałem się przywitać :) Szukałem trochę info nt. interesującego mnie tematu, lecz konkretnych informacji nie znalazłem. Interesuje mnie wydech z pojedynczymi rurami na 2 strony. Chodzi mi głównie o koszt takiego wydechu + dyfuzora (z tego co się orientuje to trzeba go zmienić ze względu na otwory z obu stron) oraz ewentualny montaż (jak nie jest to trudne to mogę sam spróbować - mam tatę mechanika). Pisałem już do RM Motors, ale nie otrzymałem od nich zadnej odpowiedzi.

Najlepiej żeby był to tłumik dedykowany pod E90, a anie taki od 335d, gdyż nie zamierzam przerabiać zderzaka czy innych rzeczy...

Chodzi mi mniej więcej o to:

http://s2.ifotos.pl/img/bmw-e90-t_eaqqwqn.jpg

Opublikowano

Z 320d nie zrobisz 335d. :wink: Moim zdaniem nie ma sensu ta przeróbka, ale to już jest Twoja decyzja i Twoja kasa. Ja bym założył ładną podwójną końcówkę i to na tyle.

Pozdr.

Ps. Masz tu temat w którym jest przeróbka o jaką Ci chodzi. Może napisz do kolegi. :)

viewtopic.php?f=158&t=238179&start=15

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki tam masz dyfuzor, na tej fotce ?? Dyfuzor masz w mpakiecie a nie w zwykłym zderzaku. To co masz na tej focie to jest zwykły zderzak i 335i albo 335d czyli wydech od tej wersji ( 335d ) plus nowy zderzak i jeszcze trochę innych pierdół pod spodem auta. A jak chcesz druciarstwo na zasadzie jednego tłumika i rurki odchodzącej od niego na drugą strone to jest tego w ryj w necie wystarczy poszukać.
Krzysztof
Opublikowano
Jaki tam masz dyfuzor, na tej fotce ?? Dyfuzor masz w mpakiecie a nie w zwykłym zderzaku. To co masz na tej focie to jest zwykły zderzak i 335i albo 335d czyli wydech od tej wersji ( 335d ) plus nowy zderzak i jeszcze trochę innych pierdół pod spodem auta. A jak chcesz druciarstwo na zasadzie jednego tłumika i rurki odchodzącej od niego na drugą strone to jest tego w ryj w necie wystarczy poszukać.

Zderzak mam taki jak na focie poniżej, tzn. że przy tej konfiguracji jest jakaś możliwość zamontowania jakiegoś dedykowanego tłumika dla E90? Druciarstw bym nie chciał, lepiej żeby "dymek" leciał z obu rur :D

http://s6.ifotos.pl/img/459382396_eqppwrs.jpg

Opublikowano
kup rm motors rm3 i po kłopocie

będzie ładna dwururka, ten tłumik jest bardzo fajny do diesla

Tylko tyle, że mi chodzi o wydech na 2 strony (pojedynczy), a nie "dwururka" jak to nazwałeś :) w miejscu oryginału... Taką mam wizję - coś w tym stylu co w pierwszym poście by mi odpowiadało.

Opublikowano
to musisz robić na zamówienie

koszt pewnie ok 2000-2500 zł, chyba, że zrobisz same rury bez puszek to taniej

do tego trzeba kupić nowy zderzak od 335

Ale "bez puszek" tzn. rozgałęzienie, czyli druga rura nie będzie "dla wyglądu" - wydech będzie z dwóch tak? To nie ma żadnego dedykowanego modelu do E90? A czy zderzak od 335d pasuje pod 320d bez przeróbek?

Opublikowano

Zderzak pasuje

Bez puszek chodzi o to ze zamiast tłumika możesz dać w dieslu prosta rurę z końcówką gdyż nie wpływa to ba dźwięk. Poszukaj w galerii jedno e92 tak miało wlasnie 320d

Opublikowano

No mi wystarczy tak jak piszesz - z tą dodatkową rurą. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem, czy ta rura miałaby być wpięta do obecnego tłumika, czy kupiony drugi zestaw z rurami na 2 strony? Rozumiem, że zderzak od 335d jest konieczny + "ręczna doróbka" takiej rury wraz z końcówkami z obu stron? Czy chodziło Ci o tą e92?

http://s3.ifotos.pl/img/e92jpg_eqphwhe.jpg

Opublikowano
To jest ori zderzak i ori 335i. Tak wyszła z fabryki. Kolega już Ci napisał. Jak chcesz żeby właśnie tak wyglądała i miało ręce i nogi to musisz zmienić zderzak i robić wydech na zamówienie.
Opublikowano
pierwsze zdjęcia to wydech fabryczny dla 335

Rozumiem, czyli krótko nowy zderzak do 335d (pasuje do 320d bez żadnych przeróbek) + wydech, ale czy koniecznie na zamówienie - nie ma możliwości kupno takiego "gotowego"? Bo rozumiem, że wydech z 335d nie będzie dobry... Domyślam się, że na zamówienie będzie droższy, stąd moje pytania...

Opublikowano
tak na zamówienie, ponieważ w 320d nie ma miejsca na taki wydech jak mają 335

porównaj jak wygląda od spodu z tyłu 320d i 335d

Orientujesz się ile może kosztować takie dorobienie, zeby to była dobra jakość, a nie jednorazówka? I gdzie ewentualnie takie rzeczy robią?

Co do zderzaka to np. coś takiego - http://allegro.pl/zderzak-bmw-3-e92-e93-coupe-cabrio-tyl-tylny-i4566876946.html ?

Opublikowano

zderzak musisz mieć do e90 - sedan, a nie do coupe

tłumik zobacz w firmie, która jest niedaleko Ciebie, by nie jeździć nie wiadomo ile

z jakiego województwa jesteś?

Opublikowano

Wydech od MG motorsport - zrobia ci jaki bedziesz chcial.

Sa gotowe dedykowane do 20d np od eisenmanna - ale to cena okolo 1000 euro.

Zderzak musisz zmienic na taki od 335d, albo zalozyc m-pakietowy i dyfuzor z 335d m-pak.

Temat byl juz poruszany na tym forum nie raz, slabo szukales.

Opublikowano
zderzak musisz mieć do e90 - sedan, a nie do coupe

tłumik zobacz w firmie, która jest niedaleko Ciebie, by nie jeździć nie wiadomo ile

z jakiego województwa jesteś?

Jestem z kuj-pom (okolice Włocławka/ Torunia) polecisz coś? Znalazłem taki do e90 http://allegro.pl/zderzak-tylny-tyl-bmw-3-e90-m-pakiet-335-3-5-i4582224749.html jednak jest to m-pakiet, i trochę będzie głupio wyglądać jak tylko tył będzie M, a przód seryjny, a nie zamierzam kupować przedniego M i ładować kolejnych $$$ :) Domyślam się, że taki zderzak bez M będzie tańszy... Mi z tego co domyślam się potrzebny jest właśnie taki jak w linku powyżej tylko bez m-pakietu.

No koszt 1000 euro to trochę kosmos dla mnie jak za wydech "dla wyglądu"...

Opublikowano
tak szukaj bez m paku

chyba najbliżej i najrozsądniej jest RM Motors

ja miałem od nich tłumik i mogę naprawdę polecić

Do RM Motors kawałek mam, ale jak dobra robota to można pojechać... Możesz powiedzieć ile kosztowała Cię Twoja przyjemność i czy była jakaś podwójną ect.? Montowałeś sam czy korzystałeś na full z ich usług? (oczywiście mówimy o ostatniej części tłumika a nie całym... :) )

Opublikowano

ja kupiłem uniwersalny z RM Motors, więc tutaj nie ma co porównywać kosztów do robienia na zamówienie

a z ciekawości zapłaciłem za tłumik 240 zł i montaż 150 zł

Opublikowano
Rozumiem, a nie wiesz mniej więcej ile to może kosztować? Bo próbowałem się z nimi skontaktować już od początku tygodnia mailowo/telefonicznie i żadnego kontaktu... tak trochę mało profesjonalnie:)
Opublikowano

nie mam pojęcia

mi swego czasu mg siemianowice proponowali wydech do obecnego e92 za ok 1200 zł + montaż ok 300, więc prawdopodobnie podwójny trzeba liczyć na pewno 2000 zł