Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, chciałem się podpytać, może będziecie wiedzieć o co chodzi generalnie mam takie dziwne objawy w przy nizszych temperaturach np po nocce lub po postoju na zewnątrz w zawieszeniu mi wali mocno podczas jazdy po dziurach jak i rowniez lekko nierownej drodze, bardzo mocno wali jakby normalnie ktos celowo walil mlotkiem po wahaczach, wręcz jakby cos bylo urwane ,najmocniej po str kierowcy, ale po str pasażera też potrafi uderzyc . Z czasem po parudziesiat kilometrach tak jakby sie uspakaja, choć i tak wedle mnie jest za glosno,rozumiem, że glosniej pracuje przez niską temperature, ale to raczej nie jest normalne tak mocno i glosno? zawiecho sprawdzane w paru stacjach było parę miesięcy temu wszystko super sztywno, wymieniałem gumy na bananach lemforder, bo byly popekane. 2 dni wstecz robiłem przegląd i wszystko ok, oprócz jedenej gumy wlasnie tej wymienianej od str kierowcy na bananie, że rzekomo jest do wymiany z tego co mowil diagnosta, bo "wybita " jest, ale przeciez pare msc temu wymienialem je... jakies pomysly? tez tak macie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wymieniasz na najtańsze zamienniki to może tak być. Dzwoni pewne dlatego, że guma w zimnie twardnieje i wali, w po czasie pracy może się rozgrzewa trochę?

Nie chcę żebyś w ciemno wymieniał, ale wahacze w e39 są ciężkie do diagnozy. U mnie wszystko było super, żadnych stuków, ale trochę telepała mi kierownica przy 120kmh i nosiło delikatnie na drodze. Wymieniłem komplet wahaczy z łącznikami z przodu - nie dość, że prowadzi się super, bez wibracji i noszenia to na dzirach jest cicho i cała fura sprawia wrażenie sztywniejszej i bardziej responsywnej.

A wahcze - po wyjęciu się okazało, że mają delikatnie spękaną gumę na tulejach, bez zdjęcia raczej cięzko by było zdiagnozować.

Opublikowano
Generalnie temat wygląda tak, ja kupowałem autko prawie 1.5 rok wstecz, a nie wiem kiedy wymieniał właściciel zawieszenie, mówił mi tylko, że gumy są wymienione, czyli mniemam, że to było pewnie dawno. Same wahacze wszystkie są ori/lemforder, sworznie sztywne, więc postanowiłem wymienić same tuleje, bo miałem bicie przy 120 i faktycznie okazały się popękane w środku, z zewnątrz ok wyglądały. Amorki miałem po ok 63 %, ale też są podejrzane .. planuje chyba zrobić remoncik na wiosnę wszystkie wahacze, łączniki, drążki + amory co myślicie o tym? tak profilaktycznie? czy póki sztywne, to zostawić? ps jeszcze mam trochę wbiracje losowo 90- 120 -130 km/h
Opublikowano

Jak masz trzymać auto kilka lat to wywal to wszystko bo wymiana tulei na starych sworzniach jest bezsensu bo w trakcie i tak padnie sworzeń.

Mając luz na wahaczu nigdy nie wymieniałem tulei tylko cały wahacz. Gdyby w e39 były by wymienne sworznie to bym wymieniał tylko elementy wahacza

Opublikowano
Jak masz trzymać auto kilka lat to wywal to wszystko bo wymiana tulei na starych sworzniach jest bezsensu bo w trakcie i tak padnie sworzeń.

Mając luz na wahaczu nigdy nie wymieniałem tulei tylko cały wahacz. Gdyby w e39 były by wymienne sworznie to bym wymieniał tylko elementy wahacza

Dokładnie,byłem trochę zły na siebie przy wymianie samych gum, zwątpiłem, bo trochę po bambersku zrobiłem druga tuleja wymieniana na tym samym wahaczu, ale jak już kupiłem, to wymieniłem. Chyba tak zrobię, wywale wszystko nówka wrzucę lema + amorki, bo zamierzam trochę to auto potrzymać . Mam nadzieję, że komfort się poprawie :)

Opublikowano
Zobacz też meyle w wersji HD, zestaw wahacze + łączniki, ja takie na przód zamontowałem ostatnio, póki co jest ok - 5 lat gwarancji dają.

powiem Ci nie pierwszy raz słyszę, że meyle hd jest solidny, zastanowie się, bo jest tańszy od lema, choć ja wolę zawszę dołożyć, żeby mieć pewność :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też zawsze Lema kładłem do tej pory, ale sam postanowiłem spróbować jak będzie.

W zestawie w HD są przednie wahacze i łączniki stabilizatora, dolne wahacze są w nomalnej wersji - bez HD, podobno mniejsze obciążenia na nie idą i nie było co ulepszać.

Natomist na tył zamówiłem ostatnio banany i łączniki Lema - Meyle w wersji HD nie robi chyba do tylnego zawiasu.

A jakbyś kiedyś tuleje belki wymieniał to też czytałem, że HD są bardziej od lema wytrzymałe i sztywnijsze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
panowie, wymieniłem gumy stabilizatora o dziwo były w bardzo dobrym wizualnym, tylko w środku już gniazdo było jakby rozszerzone i jest piękna cisza :) takze jesli macie jakies gluche bardzo glosne walenie na malych dolkach lekkich wybojach, to 100% te gumy :) zobacze ile wytrzymają febi, jesli krótko, to pakuję polibusz . pzodrawiam