Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie

Od maja ubiegłego roku posiadam sprowadzona z Niemczech e90 2.0 143km 2007 r przebieg udokumentowany 175tys

Sprawa ma się następująco, otóż od jakiegoś czasu najczęściej po dobrym nagrzaniu silnika(ale zdarza się to też czasem na zimnym silniku) jak ruszam z 1 biegu to w połowie kiedy puszczam sprzęgło i zaczyna dobrze łapać to czuje lekkie drgania jak by nie wiem nie do końca łączyło się z silnikiem ? i co jest najdziwniejsze w tym wszystkim nie jest to przy każdym ruszaniu raz ruszy płynnie a raz czuję takie lekkie drgania aż do całkowitego puszczenia sprzęgła i ruszenia pojazdu.(najczęściej się to dzieje jak ruszam wolno z niskimi obrotami powiedzmy około 1200-1300 ja dam więcej gazu powiedzmy do 1600-1800 to wydaje mi się ze nie ma drgania)

Generalnie nie czuje żeby sprzęgło się ślizgało czy coś w tym stylu przy dużych prędkościach na 5-6 biegu przyspiesza bez zarzutów na początkowych biegach również nie ma problemów przyspiesza płynnie, wiem ze mam dwumase bo sprawdzałem po numerze vin w serwisie ale nie wydaje mi sie żeby była uszkodzona bo ani przy gaszeniu ani zapalaniu nie słychać jakiegoś walenia czy bujania autem .

Dzisiaj byłem wymienić płyn hamulcowy ale po przejechaniu z 5 km nie odczułem znaczącej poprawy, nie wiem może trzeba poczekać na to ?(oczywiście byłem w porządnym serwisie gdzie mieli urządzenie do wymiany płynu przed wymiana sprawdzili stary i miał 3%wody w sobie ) nowy zalany z norma dot4

Panowie co sądzicie na co obstawiacie ? przejrzałem już całe forum i były może podobne tematy ale w żadnym nie znalazłem bardzo podobnego przypadku

Z góry dziękuje za każdą podpowiedz

Opublikowano

Ale benzynie dwumasy padają ? czytałem ze silnik nie przenosi takich drgań i dwumasa w benzynie sie tak łatwo nie psuje ?

Nie powinienem mieć jakiś innych dodatkowych objawów jeżeli byłą by to dwumasa ? nie wiem np drżenie pedału sprzęgła , albo jakieś stuki przy zapalaniu gaszeniu ?

Opublikowano
Ale benzynie dwumasy padają ? czytałem ze silnik nie przenosi takich drgań i dwumasa w benzynie sie tak łatwo nie psuje ?

Nie powinienem mieć jakiś innych dodatkowych objawów jeżeli byłą by to dwumasa ? nie wiem np drżenie pedału sprzęgła , albo jakieś stuki przy zapalaniu gaszeniu ?

Owszem i pada. Doczekaliśmy takich czasów, że trzeba uważać na dwumasę w benzynie. Niestety. Choć trzeba przyznać, że na tle silników wysokoprężnych w benzynie problem jest marginalny. Dużo niższy moment obrotowy to raz. Do tego przy wyższym zakresie obrotów, to dwa. Dwumasy w benzynie nie są przez to na drgania tak narażone i dłużej żyją ale w końcu klekną w każdym samochodzie.

www.kancelariaturowski.pl
Opublikowano (edytowane)

Nie jest wcale powiedzianez że to dwumasa, choć wykluczyć jej nie można.

Może być sama tarcza sprzęgła już cienka albo docisk słaby, albo i inny problem ze sterowaniem silnika objawiający się tylko przy ruszaniu.

To niestety częsta przypadłość BMW w dieslach i w benzynach :|

Ja z tym żyję odkąd kupilem e90, sprawdziłem stan całego sprzęgła i jest bdb (224 tkm jeszcze oryginał))

Nauczyłem się ruszać z odrobinę wyższymi obrotami i w sumie problem nie występuje już, a jeśli, to sporadycznie.

U mnie potrafi zatrząść przy pierwszym ruszeniu po mroźnej nocy, albo w korku, kiedy silnik jest bardzo mocno rozgrzany.

W E6 i w E30 też tak miałem a tam dwumasy nie było, takie małe pocieszenie. :oops:

Edytowane przez BartoszE30
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie dwumasa a właśnie tarcza sprzędła, lub ewentualnie docisk. Musi to zdiagnozować mechanik na miejscu, ale obstawiam właśnie tarczę, po wymianie zestawu sprzęgła (bez dwumasy, tylko trzeba zabielić powierzchnię przy wymianie) objaw powinien ustać. Dość ekstremalny, wg niektórych, sposób na potwierdzenie tego to umiejętne przypalenie sprzęgła gdy pojawiają się te drgania, jak znikną to oczywiste co jest do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzisiaj przy ruszaniu próbowałem dłużej przytrzymać sprzęgło w wcześniejszej fazie i wtedy rusza bez drgań.

Czyli waszym zdaniem coś nie tak z sprzęgłem ?

tylko dziwny jest ten objaw ze raz sie to pojawia a czasem nawet sie nie zastanawiam jak ruszam i tego nie ma.

Wgl jaki mniej więcej jest koszt kompletu sprzęgła plus wymiana ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Graty pewnie 700-800,- a robota ok 300-400,-

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Panowie dzisiaj porobiłem kilka testów może one wam podpowiedzą i będziemy mogli bardziej doprecyzować z czym mamy do czynienia :)

Ruszałem z 2 biegu nie wyczułem żadnych drgań płynnie rusza.

Ruszałem z 3 na zaciągniętym ręcznym również rusza i nie czułem żadnych drgań

czytałem dzisiaj inne tematy bardzo podobne do mojego i tez inne fora i wiele osób pisze o podobnym problemie nie którzy nawet twierdzą ze ten typ tak ma...

Ale to chyba nie jest do konca normalne ?

Jakiś gość pisał ze wymienił komplet sprzęgło i dwumas i całkowicie nie pozbył sie tych lekkich drgań z pierwszego biegu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przypal lekko sprzęgło a się dowiesz, oczywiście na własną odpowiedzialność, żeby nie było :roll: zadziała na pewno, tylko nie wolno przesadzić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Panowie dzisiaj po dłuższych mrozach zrobiło sie cieplej bo +5 stopni

I od dziwo dzisiaj problem przy ruszaniu nie występował czyli ruszał płynnie

Więc nie wiem już sam jaki wpływ na ruszanie może mieć dość duża ujemna temperatura ?

Drugie pytanie jak bym chciał przypalić w przyszłości trochę sprzęgło to jak sie przypala to powinno śmierdzieć spalonym sprzęgłem ?

Chyba że to ta wymiana płynu hamulcowego która robiłem w poniedziałek pomogła?

Ale to efekt dopiero był by odczuwalny po 2 dniach ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nic się nie dzieje to po co szukasz dziury w całym? :wink: jak drgania wrócą to przy ruszaniu daj więcej gazu niż zwykle i rusz na pół-sprzęgle, tylko bez przesady, po przypaleniu poczujesz charakterystyczny smród.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz

Generalnie nie szukam dziury :) ale wiesz mam te auto od maja i nie miałem od początku żadnych problemów ze sprzęgłem generalnie zacząłem to odczuwać własnie jak sie mrozy zwiększyły, teraz jak jest na plusie to ustało i sie zastanawiam cz mróz może wpłynąć na prace sprzęgła czy może po 2 dniach po wymianie płynu hamulcowego ustało te szarpanie ale jeżeli to było by od starego płynu to chyba od razu po wymianie by ustało szarpanie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczekaj kilka dni i może się dowiesz, obstawiam, że wymiana płynu nic nie zmieniła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie dwumasa będzie ok, ale pewność będzie po rozebraniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Zrobię tak jak mówisz, będe jezdził dalej jeżeli problem już nie występuje, może mróz miał jakiś wpływ na działanie szprzegła..
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

2 tygodnie temu wymieniłem sprzęgło bo drgania przy ruszaniu bardzo się nasiliły - nagle.

Po demontażu skrzyni okazało się, że siedzi jeszcze oryginalny zestaw sprzęgła BMW.

Okładziny tarczy sprzęgła już mocno zużyte (zaraz szorowałoby nitami), docisk OK, dwuamsa stan bdb.

Wleciało nowe sprzęgło (tarcza/docisk) Luk i szarpanie już się nie pojawia - czy to w korku czy przy pierwszy ruszaniu po nocy.

Sprzęgło teraz bierze z samego dołu, wcześniej na samej górze.

Sama praca sprzęgła jest bardziej stanowcza - wyraźnie mocniej spina, gdzie stare było bardziej leniwe.

http://static.pokazywarka.pl/m/4/3/a694ff142e5f1c8258b599a5a8280ab3_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/x/w/t/4520f59ea06acc0bc3b1a50a3c602c29_orig.jpg