Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam pytanie jakich wartości można się spodziewać przy przyśpieszaniu na 4 biegu od 80 do 120km/h, cały czas brakuje mi momentu w mojej 5er :(

Aktualnie czas w 2 os. to około 10s.

Na liczniku 238 tyś. (tyle samo w lcm) nie wiem na ile wiarygodny przebieg.

Opublikowano

Nie mierzyłem kompresji, nie wiem w jakiej kondycji jest silnik, ale +10s to za dużo...

W sobotę wymienię uszczelki vanosa i zajrzę do disy.

Zdam relację po wymianie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź też błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Błąd mam tylko z abs, jednak to prawdopodobnie sterownik, ciśnienie paliwa mierzyłem ale tylko na postoju, jest 3,5 bara, na wolnych i przy kopaniu gazu.

Lambdaintegrator na 2 bankach jest lekko na minusie, -3,-4 podczas przyśpieszania -6, -8.

Opublikowano

Hej, w piątek wymieniłem uszczelniacze tłoczków vanosów.

Stare były bardzo twarde, a tłoczki same wpadały w nastawnik, do tego łożyska w tłoczkach grzechotały po wyjęciu więc zeszlifowałem tulejki.

Przejechałem jakieś 200km, wydaje mi się, że jest lepiej.

Nie jest to jakaś mega odczuwalna zmiana, ale na 4 biegu 80-120km/h to teraz jakies 8,5 - 9s. (mierzone z pasażerem).

Mimo to wyraźnie czuć jak auto dostaje sporo momentu powyżej 4 tysięcy, bardziej mam wrażenie, że po wymianie uszczleniaczy poprawiła się góra :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej raczej nie będzie biorąc pod uwagę fabryczne 8,4s :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
jak poprawila sie gora to zle zlozyles vanos. sprawdz w inpie polozenie walka rozrzadu na wolnych, jak jest w granicach 20-25 to ok, ale jak przesunales sie o zabek to bedzie inaczej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W M54 przy dobieraniu się do uszczelek i łożysk Vanosa nie grzebie się przy rozrządzie, nawet blokady nie trzeba, łańcuch cały czas na kołach siedzi, więc jak miałby to zrobić?
Opublikowano

Jest tak jak pisze madseason.

Odkręcasz nastawnik schodzi bez ruszania kół, rozkręcasz ogaranisz tłoczki i zakładasz.

A przy okazji zapytam też o dise, czy u Was działa ona tak, że zamknięta jest od razu po odpaleniu i później się otwiera?

Bo zauważyłem, że u mnie podczas odpalenia zamyka się i od razu otwiera, i zostaje otwarta, gdy tylko kopnę gaz to się zamyka i zostaje zamknięta do około 4k obrotów.