Skocz do zawartości

Błedy na mapach nawigacji

saab

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku wersji nawigacji obserwuje bledy na mapach te przezemnie zauwazone to miedzyinnymi przesuniecie o kilkadziesiat matrow ulicy przy ktorej mieszkam. To droga powstala zaledwie kilka lat temu ale np google paps ma ja dobrze zlokalizowana. Probowalem to zglaszac przez hotline bmw , infolinie connecteddrive i w servisie. Ale mam wrazenie ze maja to gleboko w d...e. Najlepiej zgloscic to do producenta map w moim przypadku to mapy nbt. Ale nie bardzo wiem jak to zrobic. Ktos podpowie , moze jest jakis email ktory obsluguje takie „problemy” ?

Dostawcą map do BMW (i wielu innych marek) jest firma HERE.

Ja mam podobny problem z uliczkami, przy których mam swój letni domek. To są drogi piaskowe, n-rzędu. Są przesunięte i lekko obrócone w stosunku do stanu faktycznego. To widać na mapie HERE:

https://wego.here.com/?map=52.21331,20.7718,7,normal

Zarówno na mapach Google jak również OpenStreetMap wszystko jest OK. Wysłałem do HERE pliki *.pdf z moimi uwagami naniesionymi na ich mapie i skany mapek gdzie wszystko jest OK.

W sumie ku mojemu zdziwieniu podjęli dialog, informując że przekazano do działu weryfikacji. Po kilku miesiącach powstał efekt, jakby dodali to co zaznaczyłem a... nie usunęli tego co złe. No i teraz jest u nich "hybryda". Zgłosiłem znowu i czekam.

Ale to nie ma nic wspólnego w tym, KIEDY ZOSTANIE TO UWZGLĘDNIONE w wersji, którą wydaje BMW, bo oni tylko używają wkładu HERE. Najlepiej widać to po tym, że różne wersje map BMW są aktualizowane w różnym czasie i różnie wyglądają...

Innej możliwości raczej nie ma.

P.S. HERE ma wersję mobilną do śledzenia śladu, na której, poruszając się po terenie, można nanieść faktyczny ślad drogi. Stąd można do nich wysłać informację, jak jest naprawdę. Ale to kiepsko działa, a przynajmniej mnie tak działało, bo drogi o których mówię są w lesie.

Zacząłem tutaj:

https://mapcreator.here.com/?_ga=2.78456852.1422358244.1517213824-829623595.1517213824

Zarejestrowałem się i wprowadziłem poprawki w edytorze map, po czym wysłałem skany moich poprawek na wskazany tam adres.

Na to otrzymałem odpowiedź z działu support, z którym prowadziłem dalszą korespondencję:

[email protected]

• 3 miesiące temu...