Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to mój pierwszy post także piąteczka dla wszystkich. Mam można powiedzieć problem. W swojej e46 320d polift z 2003r planuje wrzucić radio 2din Alpine. Znalazłem coś takiego i jak wygląda sprawa z podłączeniem,bo jestem zielony w tych sprawach. Zmieniarkę również do tego muszę dokupić ale chodzi mi bardziej o kwestię sterowania z kierownicy itd. Do tej pory wszystko działa a czy kupując w/w radio będzie trzeba coś dokupować jeśli tak to co. Pozdrawiam. Zdjęcie podglądowe.

http://i63.tinypic.com/23iwhs5.jpg

http://i68.tinypic.com/28i5b3k.jpg

Opublikowano
Z tego co widzę na pewno będziesz musiał przycinać tunel nawiewu jak byś kupił radio dedykowane czyli 2 din ale z tyłu wygląda jak 1 din to nie trzeba zezbic przy tunelach

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Z tego co widzę na pewno będziesz musiał przycinać tunel nawiewu jak byś kupił radio dedykowane czyli 2 din ale z tyłu wygląda jak 1 din to nie trzeba zezbic przy tunelach

Chodzi też głównie o cene bo takie mogę dostać za 400-450zł. To wątpie żeby coś innego znaleźć w tej cenie. Widziałem u znajomego takie samo radio i to też jest wyciągnięte z e46 czyli bez przycinania nawiewu sie nie obędzie ?

Opublikowano

Tak nie jestem pewny w 100% ale kiedyś coś szukałem jakieś takie radio, na jakimś forum było opisane co i jak i trzeba było ciąć i później klejic tuner.

Dałem narazie sobie spokuj może za jakiś czas kupie coś dedykowanego.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Tak nie jestem pewny w 100% ale kiedyś coś szukałem jakieś takie radio, na jakimś forum było opisane co i jak i trzeba było ciąć i później klejic tuner.

Dałem narazie sobie spokuj może za jakiś czas kupie coś dedykowanego.

Dzięki. Poczekam może ktoś jeszcze się wypowie odnośnie tego radia i jak to wygląda.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie trzeba przycinać, bo to fabryczne navi 16:9, ale nie połączysz tego tak po prostu jak masz zwykłe radio. To jest sam wyświetlacz, cała reszta jest w bagażniku, dołożenie całości to nie taka prosta i tania sprawa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nic nie trzeba przycinać, bo to fabryczne navi 16:9, ale nie połączysz tego tak po prostu jak masz zwykłe radio. To jest sam wyświetlacz, cała reszta jest w bagażniku, dołożenie całości to nie taka prosta i tania sprawa.

Brakuje mi zmieniarki z tego co sie orientuje bo z tyłu siedzi nawigacja na plyte dvd. A jakie koszta calego podlączenia by wyniósł mniej wiecej ?

Opublikowano

A no faktycznie to jest ori :duh:

Czytałem o takim radiu Alpina na 2 din i tam trzeba było przycinać. A tu bez całej reszty nie będzie działać natomiast cały pakiet przekroczy koszt jakiegoś fajnego radyjko dedykowanego na androidzie.

721015571

Opublikowano
To jaki mininalny koszt byłby z tym radyjkiem co mowicie na androidzie pewnie chinola jakiegos zamawiać bo te z allegro to stamtąd wszystko biorą?
Opublikowano

Ja u siebie dokładałem ori navi z full opcją mam wszystko, tuner zmieniarka która czyta mp3, tuner tv moduł Bluetooth anteny , wyjście aux...poprostu wszystko pełna opcja

wszystko org bmw, temat mam obcykany jak coś to pytać , pomogę Ci jak co :wink:

Opublikowano
Ja u siebie dokładałem ori navi z full opcją mam wszystko, tuner zmieniarka która czyta mp3, tuner tv moduł Bluetooth anteny , wyjście aux...poprostu wszystko pełna opcja

wszystko org bmw, temat mam obcykany jak coś to pytać , pomogę Ci jak co :wink:

To przejde na pw by nie robić niepotrzebnego spamu

Opublikowano (edytowane)
Tak czy tak koszt przekroczy 1000 zł jak kupisz tanio wsio + robocizna twoja lub kogoś za te pieniądze kupisz juz coś fajnego a napewno coś co zagra lepiej od tego ori no nie opłaca się. Edytowane przez Goral1985win

721015571

Opublikowano (edytowane)
Tak czy tak koszt przejroczy 1000 zł jak kupisz tanio wsio + robocizna twoja lub kogoś za te pieniądze kupisz juz coś fajnego a napewno coś co zagra lepiej od tego ori no nie opłaca się.

Bzdura może chinole mają więcej bajerów w dodatku nie potrzebnych ,to jakość dźwięku i choćby połączenia tel nawet się nie umywa do Alpine .....jednym słowem co org to org....

Testowałem to i owo i porownywalem z Enone i Dynavin vs Alpine nigdy bym chińskiego dziadostwa nie założył...

Edytowane przez marko0424
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście każdy ma swój gust i zakłada co mu bardziej odpowiada co do jakości dźwięku mozna by podyskutować ale po co, bardziej chodziło mi o możliwości jakie daje nam radio na androidzie.

Ja mając zwykle radio CD nie zainwestował bym w to ori radio koszta mijają się z celem żeby kupić wszystko w moim przypadku i to podłączyć to wątpię bym się w 2k zmieścił.

A są radia chińskie tak jak wymieniłeś eonon czy dynavin (dziadostwo?) to jedne z bardziej popularnych, nie słyszałem by ktoś nazekal na jakość dźwięku czy wykonanie.

Wiec jeżeli kolega ma chęci czas i pieniążki to niech zakłada :cool2:

Edytowane przez Goral1985win

721015571

Opublikowano
Chęci i czas są jedynie co ogranicza to budżet. Nie interesują mnie żadne bajery jedynie by posłuchać czegoś normalnie a nie przez ten transmiter jak do tej pory słuchałem. Także chyba bez kombinowania zostanę przy ori i poszukam od razu kompletu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak miałbyś nie kombinować to kupiłbyś właśnie chinola :wink: a tak to czeka Cię trochę rozbierania i oby to co kupisz było sprawne, bo nie jest to takie oczywiste.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Koszt całej wiązki i wszystkiego to 1000. Pół auta trzeba rozebrać żeby to założyć bo ekran masz z przodu a całe radio i navi w bagażniku.

Radio chińczyk 2din jakieś 900zl na androidzie świeżym, jeśli nie trafi na cło. Mi się tak udało kupić, DHL w 5 dni było u mnie.

Według mnie Ori nie warto bo i tak MP3 czy USB nie ma

szukam
Opublikowano
Koszt całej wiązki i wszystkiego to 1000. Pół auta trzeba rozebrać żeby to założyć bo ekran masz z przodu a całe radio i navi w bagażniku.

Radio chińczyk 2din jakieś 900zl na androidzie świeżym, jeśli nie trafi na cło. Mi się tak udało kupić, DHL w 5 dni było u mnie.

Według mnie Ori nie warto bo i tak MP3 czy USB nie ma

A jakie u siebie kupiłeś i jak tam z dźwiękiem,bo na aliexpress pełno tego a nie chce kupić jakiegoś bubla

Opublikowano

Fabryczne ALPINE jest chyba tylko z nazwy. Jakość dźwięku jest delikatnie mówiąc słaba. Ogólnie całe fabryczne nagłośnienie w E46 jest słabe.

MP3 można odtwarzać z płyt CD tylko po zamontowaniu fabrycznej zmieniarki (musi mieć taką opcję, nie wszystkie mają) lub DENSIONA, YATOURA itp.

Fabryczny system był projektowany z 18 lat tam jak nie wcześniej, kłopotliwe to w montażu i nie warte kasy którą trzeba zapłacić.

Jedyny plus to ładnie się komponuje z wnętrzem.

Mam fabryczną navi, więc jest, ale gdym miał coś nowego montować to wymieniał bym całe nagłośnienie i do tego, jeśli budżetowo to jakiś chiniol, jak na grubo to ALPINE INE-W997E46 lub iLX-702E46.

Opublikowano
Fabryczne ALPINE jest chyba tylko z nazwy. Jakość dźwięku jest delikatnie mówiąc słaba. Ogólnie całe fabryczne nagłośnienie w E46 jest słabe.

MP3 można odtwarzać z płyt CD tylko po zamontowaniu fabrycznej zmieniarki (musi mieć taką opcję, nie wszystkie mają) lub DENSIONA, YATOURA itp.

Fabryczny system był projektowany z 18 lat tam jak nie wcześniej, kłopotliwe to w montażu i nie warte kasy którą trzeba zapłacić.

Jedyny plus to ładnie się komponuje z wnętrzem.

Mam fabryczną navi, więc jest, ale gdym miał coś nowego montować to wymieniał bym całe nagłośnienie i do tego, jeśli budżetowo to jakiś chiniol, jak na grubo to ALPINE INE-W997E46 lub iLX-702E46.

Aż tak nie szalejmy z tym nagłośnieniem wystarczy coś do tysiaka chinol tylko teraz pytanie tego typu co polecacie,bo pełno tego tam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
EONON ale chyba trochę ponad tysiąc. 4x45W to chyba i tak lepiej niż oryginalne radia, a i wyjście na wzmacniacz jest jak komuś mało jadu. Ja zrobiłem jeszcze audio z przodu (wygłuszenie drzwi, wyciszenie tapicerki, dystanse) i jest naprawdę przyzwoicie, a jak wsiadam do e46 z fabrycznym, zwykłym audio to słyszę jaki to jest dramat.
Opublikowano
...jak wsiadam do e46 z fabrycznym, zwykłym audio to słyszę jaki to jest dramat.

O tym właśnie pisałem.

...Ja zrobiłem jeszcze audio z przodu (wygłuszenie drzwi, wyciszenie tapicerki, dystanse)...

To jest podobno podstawa żeby dobrze zagrało.

Przypuszczam, że sama wymiana radia i pozostawienie fabrycznych głośników d... nie urwie, będą tylko dodatkowe funkcje mp3, usb, kamery itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przypuszczam, że sama wymiana radia i pozostawienie fabrycznych głośników d... nie urwie...

Na pewno nie urwie. Po wrzuceniu EONONA jakiejś różnicy dużej nie było, może minimalnie lepiej, a na pewno nie gorzej. Po ok. 9 mies. dopiero poprawiłem audio i dopiero to zaczęło grać. :cool2: Koszty nie są jakieś duże ale trochę czasu schodzi.

Opublikowano
Przypuszczam, że sama wymiana radia i pozostawienie fabrycznych głośników d... nie urwie...

Na pewno nie urwie. Po wrzuceniu EONONA jakiejś różnicy dużej nie było, może minimalnie lepiej, a na pewno nie gorzej. Po ok. 9 mies. dopiero poprawiłem audio i dopiero to zaczęło grać. :cool2: Koszty nie są jakieś duże ale trochę czasu schodzi.

Nie bawiłem się nigdy w te sprawy także dopiero zmiana całkowita nagłośnienia jak cieplej będzie. Tylko wymiana fabrycznych ale ile ludzi tyle opinii na jakie i w miarę cenowo żeby też nie było tragedii. Na ten moment lece na transmiterze także co bym nie wrzucił poprawi jakość hehe

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maty wygłuszające to jakieś 150zł, piankę jak chcesz dać na tapicerkę to jakieś 100zł, dystanse 35zł. Główny koszt to głośniki - możesz kupić za 100zł albo za 500zł, byle był to zestaw odseparowany. Tu możesz poczytać o tym: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=328614&start=15