Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.szukalem na forum ale nie znalazlem nic szczególnego w tym temacie więc proszę o rade :P

Otóż od paru dni nie mogę otworzyć przednich drzwi kierowcy zewnętrzną klamką,wewnętrzą otwierają sie normalnie.czuję ze klamka jest jakby luźna i podejrzewam ze coś jest z linką która to pociąga...

postanowilem sam się zabrać bo w bmw e39 mialem podobny problem i tam bez problemu wymienilem linke...ale tu już nie jest tak wesolo...

rozebralem tapicerke drzwi i zauważylem linkę wychodzącą z klamki wewnętrznej i wchodzi drzwi i już dalej jej nie widać...i nie wiem czy sam wogóle mam się bawić dalej żeby nic nie zepsuć bardziej.

w drzwiach mam poduszkę,nie wiem czy mogę tak po prostu ją wykręcic i czy jest to konieczne...

w e39 widzialem jak na dloni jak linka wchodzi do klamki zewnetrzej a tu tylko widze jak gdzies tam sobie wchodzi ale nie widać nic tylko blache drzwi...

z góry dzięki za pomoc.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoim [E46 320D] Touring.

Auto stało jakiś czas nie używane i dziś chciałem je otworzyć. Centralny nie zadziałał, ale to normalne, bo pewnie akumulator już nie ma prądu. Zawsze w takim wypadku otwierałem drzwi kierowcy kluczykiem.

Dziś spotkała mnie nie miła niespodzianka. Po przekręcenie kluczyka, trzpień w drzwiach ruszał się minimalnie ale drzwi nadal były zamknięte.

Próbowałem kilka razy niestety bez efektu. Aktualnie po włożeniu kluczyka wkładka zamka obraca się nie stawiając oporu, ale z tego co widzę trzpień w drzwiach nie rusza się.

Czyli mogę sobie kręcić kluczykiem ale nie powoduje to otworzenia zamka.

Czy w takim wypadku jest jakaś możliwość w miarę bez inwazyjnego otworzenia auta?

Opublikowano

Zrobię ci wklejkę , cytat:

nie wiem czy komuś to pomoże ale jakieś 3 dni temu miałem problem z dostaniem się do mojej buni, konkretnie musiałem na noc wyjąć akumulator żeby go podładować, a że samochód stał na zewnątrz więc nie chciałem zostawiać otwartych drzwi. Zamknąłem centralny po wcześniejszym otworzeniu klapy silnika i wymontowałem akumulator, niestety zatrzasnąłem przypadkiem maskę i pojawił się problem, siedzenia tylne mam nie składane, brak tunelu na narty a wkładka w drzwiach kierowcy nie działała :/ trochę lipa ale się nie poddałem, napsikałem do zamka odmrażacza i po kilku minutach udało się rozruszać wkładkę, już się cieszyłem kiedy okazało się że wkładka kręci się w obie strony "dowolną" ilość razy. Początkowo myślałem że pewnie wkładka popsuta (nigdy wcześniej nie używałem a bunię mam przeszło 3 lata). Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że należy kręcić kluczykiem w prawą stronę do momentu powstania oporu, u mnie było to mniej więcej 7 obrotów, nie liczyłem dokładnie. Fakt jednak jest taki, że po kręceniu w prawą stronę w pewnym momencie powstał opór i wkładka zaczęła działać i po mniej więcej 1,5h mogłem zamontować akumulator :) może to komuś pomoże, ja w desperacji kręciłem w jedną i drugą stronę ale opór powstał wyraźnie po kręceniu w prawą stronę kluczykiem.

Koniec cytatu.

viewtopic.php?f=69&t=177501&start=15

Jeszcze możesz spróbować z zewnątrz podładować baterię.

viewtopic.php?f=72&t=237252

W e46 wyjmuje się lampkę oświetlenia tablicy, chyba prawą i podłącza się plus z akumulatora do prawej blaszki trzymającą żarówkę, minus gdziekolwiek do budy. Takie podłączenie powoduje, że możesz otworzyć autko pilotem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam forumowiczów!

Kupiłem okazyjnie BMW e46 coupe w wersji angielskiej. Auto ma uszkodzony zamek w drzwiach pasażera (lewe) Centralny nie działa (tylko zamyka), sprawdzałem bezpieczniki są sprawne. Drzwi nie można otworzyć również od środka. Ściągnąłem boczek linki były na miejscu.

Czy orientuje się ktoś jak można otworzyć te drzwi nie uszkadzajac ich? Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów