Skocz do zawartości

Wreszcie jest! Wydech M-Performance do 530i

MarcinG30

Rekomendowane odpowiedzi

To wynika z nowej legislacji Unii Europejskiej, jakiekolwiek modyfikacje wydechu, które generują podwyższenie emisji spalin (a to właśnie powodowal wydech M Performance) są zabronione od lipca tego roku. Wprowadzona też została nowa norma, Euro 6C - BMW by się do niej dostosować wrzuciła do aut produkowanych od lipca filtr OPF - nie wszędzie jednak dało się to zrobić, więc M3 i m550i CAŁKOWICIE zniknęło z produkcji.

Ja na szczęście na wydech się jeszcze załapałem, a w ramach protestu do powyższych zmian zainstalowałem sobie jeszcze downpipe bez katalizatora. ;)

brawo. Też chcę dołożyć downpipe u siebie.

Mógłbyś podać więcej informacji? Jaką rurę założyłeś? Robiłeś odrazu chip tuning?

Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 153
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jaką rurę założyłeś?

MG Motorsport, zapłaciłem 2000 PLN.

Robiłeś odrazu chip tuning?

Tak. Jak pisałem wyżej ok. 310km i 470nm. Różnica jest kolosalna i to porównując do boxa z którym jeździłem wcześniej, nie mówiąc już o stanie fabrycznym. Moja ładniejsza połowa, nieświadoma modyfikacji, sama z siebie zauważyła różnicę już kilkaset metrów po wyjeździe z garażu. ;) Nie mam niestety bezpośredniego porównania do 540i, ale spędziłem niedawno tydzień z R6 w M2 Competition. Pewnie, że zawsze można więcej i mocniej, ale mocy mi już absolutnie nie brakuje.

Jeśli ktoś z Wielkopolski jeździ 540i to chętnie sie umówie na start spod świateł, jestem ciekaw różnicy. :)

• Zasłużeni forumowicze
Ps. Ostatnio mialem okazje jezdzic m2 i o ile na suchym jezdzi to fajnie to jak tylko robi sie chociaz troszke mokro to jest slabo. Trakcja dusi moc albo kola momentalnie traca przyczepnosc. Ideal nie jakby mial 4wd z mozliwoscia przelaczenia na rwd

Jaką rurę założyłeś?

MG Motorsport, zapłaciłem 2000 PLN.

Robiłeś odrazu chip tuning?

Tak. Jak pisałem wyżej ok. 310km i 470nm. Różnica jest kolosalna i to porównując do boxa z którym jeździłem wcześniej, nie mówiąc już o stanie fabrycznym. Moja ładniejsza połowa, nieświadoma modyfikacji, sama z siebie zauważyła różnicę już kilkaset metrów po wyjeździe z garażu. ;) Nie mam niestety bezpośredniego porównania do 540i, ale spędziłem niedawno tydzień z R6 w M2 Competition. Pewnie, że zawsze można więcej i mocniej, ale mocy mi już absolutnie nie brakuje.

Jeśli ktoś z Wielkopolski jeździ 540i to chętnie sie umówie na start spod świateł, jestem ciekaw różnicy. :)

Dzięki za info. Ostatnie pytanie, gdzie to robiłeś?

Ja też nam box, jest lepiej niż fabryka, ale jak już można chip robić to wyrzucam box.

Robiłem w Carro w Szczecinie i szczerze polecam. Rozważałem też jeszcze TC Performance w Łodzi i DynoSoft, ale finalnie Carro zrobiło najlepsze wrażenie i bardzo polecam ten serwis. Na potwierdzenei tych słów - wczoraj objechałem nowe A7 55 TFSI. ;)

Ciekawa historia. Okazuje sie ze auto ktore zamowilem bedzie mialo silnik o oznaczeniu B48D. Jak wynika z katalogu czesci moga byc tam montowane dwa typy ukladow wydechowych z roznym katalizatorem. Przy probie znalezienia wydechu w wersji normalnej B48, wydech wyskakuje w bazie czesci do doposazenia. W przypadku wybodu wersji D juz nie.

Pytanie nr 1. Czy ktos ma moze pomysl dlaczego tak jest?

Linki:

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/18_1263-uklad-wydechowy-tylny/i59860/kL/sN/r2018/m06

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/18_1261-uklad-wydechowy-tylny/i58528/kL/sN/r2018/m12

Pytanie nr 2. Moze wyjde na glupka ale czy zmiana tlumika koncowego na mperfomance moze miec wplyw na prace silnika lub dzialanie katalizatora ?

Dzieki za pomoc!

Tomek w serii prawa końcówka ma klapę i z mojej obserwacji otwierała się rzadko. W zimę to widać doskomale jak dymek leci tylko z lewej. Wygląda to masakrycznie.

W MP ciągle leci dymek z obu końcówek. Czy ma to wpływ na silnik itd? Otrzymałem info z serwisu, że nie. Z kolei znawcy tematu twierdzą, że zamknięta klapa w serii miała na celu szybsze uzyskanie optymalnych parametrów aby zmniejszyć emisję. Ma to sens. Ja już troche nalatałem km z MP i nie widzę różnicy w pracy silnika itp.

Grzybu ale fotek końcówek wydechu MP jest sporo na necie.

Jest wyraźna różnica w dźwięku. Mi przez pierwsze kkm dodatkowo podłokietnik wpadał w lekki rezonans. Troche się bałem, że coś źle zamontowali ale to ustąpiło.

Jadąc na D spokojnie słychać, że to nie seria. Mocniejsze dodanie gazu powoduje trochę buczenie i czasem irytuje ale to przecież R4 więc nie ma co się dziwić. Dla mnie też ważny jest wygląd G30 z MP. Znaczbie lepiej to się prezentuje i za każdym razem jak widzę G30 w serii to się w tym przekonaniu utwierdzam a jak widzę te brzydkie okrągłe końcówki nie pasujące do designu G30 to już w ogóle.

ale jesteś oszczędny w słowach..... a jak bardzo słychać? jakie wrażenia? przeszkadza? za głośno? lekko mruczy tylko?

przepraszam :)

wszystko co napisał Lukasmat. Jest buczenie, ale mi osobiście nie przeszkadza, fajnie, że słychać. Też miałem problem z rezonansem.

Jak byłem w ASO ostatnio to jak wjeżdzali autem przez wąski korytarz do serwisu to w salonie myśleli, że to M5 przyjechało :D

Wygląd z tyłu to duży plus. Widać to chyba na moim filmiku.

Jak ktoś ceni sobie przede wszystkim mega ciszę to oczywiście nie polecam, ale ja nie zamieniłbym MP na zwykły wydech.

Można uzyskać w granicach 290KM na boxie, vtech, race chip. Na programie można uzyskać zapewne lepsze wyniki

Podobno okolice 290 na samym chipie i do 310 na kompletnym wydechu z dp, cp i cb.

Pozdrawiam

Maciek