Skocz do zawartości

Wreszcie jest! Wydech M-Performance do 530i

MarcinG30

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Mega fajnie chodzi. Gratuluje, zmiana wydechu to coś co daje codziennego banana na twarzy :D letni wieczór lekko opuszczone szyby i przejazd w tunelu lub pomiędzy kamienicami - To jest to !

• Odpowiedzi 153
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moje obserwacje po pierwszym dniu? Jest ciekawie choć są sytuacje w których wydech wpada w dziwny i mało przyjemny rezonans. Przyjemnie basowo, ale nie uważam że za głośno. Generalnie samochód stał się fajniejszy i chce się więcej depnąć...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szanowny Kolego,

jak Pan tak sprawę stawia to .... ręce opadają !

W tej sytuacji proponuję pozostanie przy serii albo opcjonalnie zakup daewoo lanos. To jest tak, albo ktoś czuje rybkę, albo rybkę czuć od niego :D .

Kolego,

nie o to mi chodziło. Wiem z czym to się je. Jeżdżę jeszcze miesiąc Mazdą 6 i pierwszy zakup po odbiorze auta to był tłumik Sebring.

Więc wiem, że ma być głośniej :)

• 2 tygodnie później...

Koledzy mający wydech M performance możecie powiedzieć jak bardzo jest głośniej w środku samochodu jadąc 120-180km w porównaniu do stockowego wydechu? Nie ma uciążliwego buczenia?

W salonie powiedzieli mi, że komplet części to koszt ~5100zl plus jakieś 500-800zl za wymianę. Was też to tyle kosztowało? A i w skład części wchodzi też ta plastikowa szara część zderzaka? Końcówki są troche innego kształtu/wielkości dlatego one też muszą być wymienione. Też tak mieliście?

A i zauważyłem, że w trybie comfort, para i spaliny lecą tylko z lewej końcówki wydechu stockowego. W trybie sport już chyba z lewej i prawej tak samo jest w M performance?

• 1 miesiąc temu...

Koledzy Wasze wydechy "strzelają" przy ostrej jeździe?

U mnie lewa końcówka jest krzywa tzn. opada od środka zderzaka patrząc. Będą wymienione obie końcówki. W Bawarii W Gdańsku mój wydech był pierwszy.

dajcie znać czy nowe końcówki będą już ok

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Aaa zapomniałem dodać, że prawa końcówka się odbarwiła tzn. wygląda jakby dostała rdzy delikatnej. Niczym to nie schodzi. Tak pół końcówki jest rudawy a reszta spoko. Wygląda masakrycznie.

http://shiningcar.pl/pl/p/Autosol-Bluing-Remover-125ml/1927 Mi w x5 ladnie po tym zeszlo.

http://shiningcar.pl/pl/p/Autosol-Bluing-Remover-125ml/1927 Tego uzwam do zabezpieczania, ale autosolowe tez sa bardzo fajne i tansze. Wazne kup do tego tania ale dobra mikrofibre. Dobrze jest tez wacikiem kosmetycznym to oblozyc aby nasiaklo bo jak zaczniec tozaraz sierysuje i bez maszynowej poleki nie przejdzie.

Dzwoniłem do serwisu w Poznaniu i usłyszałem cenę za wydech 5700 + końcówki 2300 czyli robi się więcej niż u Was. Dziwne bo powinny być ceny podobne. Najlepiej byłoby wyrzucić katalizator to wtedy wrażenia byłyby większe. Słyszeliście czy ktoś to może już robił w tym modelu?

Dodatkowo chciałem pytać jeszcze o chip. jest taki chip z firmy speedbuster.pl daje podobno ok 70PS czy ktoś ma może doświadczenie z tą firmą?

Jestem po wymianie końcówek wydechu. Jedna była "przekoszona" i nie dała się ustawić a druga po tygodniu zaczęła w dziwny sposób żółknieć/rdzewieć czy utleniać się. Tak czy siak teraz jest dobrze :cool2:

Dodam, że bowe końcówki mają chyba coś w rodzaju wosku bo pięknie kropelkują a te pierwsze tego nie mialy :cool2:

MarcinG30 no to powiem Tobie, że masakra jak 3 raz i dalej to samo. Widać mają jakąś serie wadlową. U mnie przekoszenie zniknęło i mam nadzieje, ze nie wyjdzie jakieś rdzawe po krotkim użytkowaniu jak poprzednio. Jeśli chodzi o przekoszenie to ewidentnie była końcówka wadliwa bo nowa bez problemu pasowała idealnie i w 10min już siedziała w tłumniku.

Obyś miał więcej szczęścia następnym razem :cool2:

• 3 tygodnie później...
Końcówki z M performance są troche szersze i nie pasują do tej szarej listwy w zderzaku. Dlatego właśnie wymieniają razem z tym elementem. Teraz patrząc na koncówki zwykłego wydechu to widze, ze te MP znacznie lepiej pasują do G30.

Końcówki są zespawane z rurą wydechu. Tłumnik jest oddzielnie. Rury są innej średnicy. Nie da sie bez spawania/cięcia połączyć końcówek Mpakietu z tłumnikiem MP. Prawa końcówka w Mpakiecie ma klape a MP nie. Montujac wydech MP kabelek od tej klapy jest zaślepiany. W MP dymek leci z lewej i prawek koncówki a w Mpakietowym niestety w większości czasu tylko z lewej. Widac to było w zimę oraz widać większe zabrudzenie lewej końcówki.

Jak chcesz i możesz poczekać to podeśle Ci fotki i wymiary jak wróce do domu ale to jeszcze ponad 2 tyg.

• 2 tygodnie później...

Odbieram 530 i w czerwcu w Mpakiecie. Zastanawiam się nad wydechem Performance. Czy ktoś mógłby mi podesłac jakies fotki jak to wygląda na aucie, czy wygląd bardzo odbiega od Mpakietowego?

Ponieważ trochę ta zabawka kosztuje to nie chciałbym pochopnie podejmować decyzji. Jak ten wydech się spisuje na co dzień? Czy np. w dłuższe trasy wakacyjne (czy jak po prostu mam ochote na cichą jazdę) głośniejszy wydech może być wyłączany jakimś przełącznikiem? Nie chciałbym aby mi rodzinka narzekała na przewlekły hałas w aucie. Co innego pobawienie się na krótkiej trasie a co innego kilkunastogodzinna podróż....Poza tym czy ten element się zużywa/psuje innym trybem niż standardowy wydech?