Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jak w temacie, czy z poziomu Idrive można dokładnie sprawdzić ile litrów paliwa jest jeszcze w baku.

W sumie pytanie dotyczy nowej serii 7 ale wydaje mi się, że w G30 może być podobnie, a tutaj jest więcej właścicieli G30 niż nowej 7, dlatego tutaj pytam.

Opublikowano

Piszą o 68.

A z obdukcji - wczoraj zajechałem na stację mając 10 km zasięgu - zatankowałem 67,80 :)

Myślę zatem, że 68 jest OK, a realnie z doprowadzeniem może wejść 69, może 70 - pistolet może odbijać różnie na różnych stacjach

Opublikowano

Nie chodzi mi o pojemność baku. Chodzi mi o to, czy mogę gdzieś z poziomu idrive wejść i zobaczyć wartość, np. że w baku jest 50 l ?

Moje pytanie wzięło się stąd, iż mam na stanie G12 750Lxd (z resztą moze opiszę na forum moje wrażenia z jazdy jako użytkownik F30 3-cylindrowca) i ono ma pojemność baku chyba 80-82l. Jak brałem to otrzymałem info że ma np. 60 l w tej chwili no i wiadomo muszę z takim stanem oddać.

I stąd pytanie, zaciekawiło mnie skąd wiedzą ile dokładnie litrów jest. Jestem przyzwyczajony, że lepiej zawsze pod korek a ilekroć miałem nie swoje auto to było albo do pełna albo poł baku.

Nie widziałem nigdy takiej funkcji w aucie, żeby można było sprawdzić ile l dokładnie paliwa zostało. W menu nie mogę znaleźć takiej opcji.

Opublikowano

Oni czytają to z kluczyka, na pewno można to podejrzeć w ukrytym menu, na dodatkowym kluczyku z wyświetlaczem, oraz w aplikacji BMW Connected.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Wiedzą, bo mają specjalny czytnik, zresztą nawet kluczyk wie, ile dokładnie paliwa zostało. Można się tego dowiedzieć w miarę prosto poprzez aplikację (BMW Remote). Drugi sposób, bardziej skomplikowany, to wejście do ukrytego menu, które działa trochę inaczej niż w serii F (po otworzeniu i wejściu trzeba - nie naciskając na pedał hamulca - nacisnąć szybko, czyli w mniej niż 0.8-sekundowych odstępach, 3 razy "start", następnie wcisnąć kasowanie licznika i trzymać przez 10 sekund). Po menu, które wyskoczy, trzeba poruszać się dalej właśnie tym przyciskiem, co jest niewygodne i wymaga pewnej wprawy. Wyskoczy też monit o odblokowanie systemu, co robi się poprzez podanie sumy ostatnich 5-ciu cyfr VIN (też tym przyciskiem). Tylko ostrożnie, jak to jest pojazd z tzw. AG, żeby czegoś im tam nie poprzestawiać :wink:

PS Chyba (nie mam pewności) w G11/12 są tak samo jak w G30 2 zbiorniki, więc informacja dotyczy każdego oddzielnie.

(edit: kamiloo zdążył przede mną, więc trochę się posty pokrywają :) )

Opublikowano

Kurcze rzeczywiście w BMW Connected na komórce jest.

Co ciekawe nie parowałem aplikacji z G12. Mam ja sparowaną z moim F30.

Po prostu jeździłem G12, teraz odpalam aplikację w telefonie i wdzę podpięte G12 i między innymi poziom paliwa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ciekawy filmik o paliwach

• 2 tygodnie później...