Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na zagranicznym forum natrafiłem na ciekawe info:

Numer PUMA 62588663

reklamacja:

W pojazdach z adaptacyjnym podwoziem typu M (SA02VF) i 3-punktowym połączeniem łożyska podpierającego z nadwoziem może wystąpić sytuacja, gdy podczas jazdy po nierównych drogach powstaje hałas pochodzący z przedniego zawieszenia.

przyczyna:

Brak sztywności czołowej w pojazdach z 3-punktowym połączeniem łożyska podpierającego z nadwoziem. (Zmień na połączenie 5-punktowe z 02.03.2015.)

zmierzyć:

W przypadku reklamacji lub eskalacji klienta, prosimy o kontakt z technicznym wsparciem rynkowym za pośrednictwem PuMA.

Na niemieckich, angielskich i amerykańskich forach mnóstwo ludzi ma problemy z głośną pracą zawieszenia, głównie przedniego, szczególnie w opcji adaptacyjne zawieszenia M i zmienny sportowy układ kierowniczy. Serwisy swojego czasu wymieniały hurtowo przekładnie kierownicze (rekordziści mieli ją zmienianą 4 razy!) Niestety po chwili objawy dziwnego stukania powracają. Od niedawna ponoć "leczy" się to zmianą oprogramowania.

Jak można wymienić łożysko amortyzatora na 5 pinowe od wersji LCI, jak kielich posiada otwory na 3 śruby? Wchodzi w grę wiercenie w kielichu?????? :duh:

Czy ktoś może potwierdzić tą informacją?

Opublikowano (edytowane)
u mnie ok Edytowane przez matekBMW

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Czy chodzi o to łożysko nad amortyzatorem? Czy wymiana go poprawia te głuche stukotu czy dalej tak tłucze? Bo u mnie tez słychać i nie wiem co to może być. Dwóch mechaników stwierdziło ze to właśnie te łożyska poduszki amortyzatorow pokaja.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeździłem w tym roku kilkoma F3x, co najmniej 2 miały takie problemy, mimo 100% sprawności zawieszenia.

Nie ma to jak kazać płacić prawie 5kzł za adaptacyjne zawieszenie m, które tłucze się podczas jazdy, bo ktoś źle coś policzył:)

radzik22

wymiana łożyska u mnie nic nie pomogła - zakupiłem nowe z ASO.

Opublikowano
no to czy jest jakies normalne rozwiazanie tego problemu? Pierwsze BMW i chyba ostatnie bo na co wydawac tyle kasy jak wiecznie jest jakis problem, jak ie z padajacymi pompami oleju to teraz zawieszenie. Mialem mondeo Mk4 2,0 tdci 163ps przejechalem nim ponad 140tys i nic nie stukało a o silniku nie wspomne. Tyle kasy sie placi i za co??? Porazka!!!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli zmiana programowania moze cos zmienic to chetnie bym sie gdzies udal na taki zabieg.

A masz zawieszenie adaptacyjne?

Opublikowano
Czy chodzi o to łożysko nad amortyzatorem? Czy wymiana go poprawia te głuche stukotu czy dalej tak tłucze? Bo u mnie tez słychać i nie wiem co to może być. Dwóch mechaników stwierdziło ze to właśnie te łożyska poduszki amortyzatorow pokaja.

:cool2:

A udało się rozwiązać tym problem?

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
No właśnie nie udało się tego rozwiązać bo już zabierałem się za wymianę tych poduszek amortyzatorow ale jak widać to nie pomoże. Wiec teraz już jestem w całkowitej kropce i nie wiem co robić :mad2:
Opublikowano (edytowane)
:duh: Edytowane przez matekBMW

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
1511210687xyz2.jpg

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza