Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naszła mnie ostatnio ochota, żeby sprawdzić ile koni zdechło, bo czułem, że autko nie idzie jak na to 245KM i ledwo ledwo wyprzedzałem e36 1.8 IS (wiem, robi tu też różnicę masa pojazdu).

Po hamowaniu okazało się, że buni zostało 212KM.

Gdy ją kupiłem, miała zrobiony przelot od pierwszych katalizatorów do samego końca.

Powstawiałem tłumiki i katalizatory (uniwersalne od pojemności 2.5L wzwyż). Wymieniłem dwie pierwsze sondy, bo nie grzały, czyli niesprawne.

Do wymiany był też czujnik pozycji wałka rozrządu (pokazywał błąd, po wymianie zniknął).

Chcę się w najbliższej przyszłości zająć się wymianą rozrządu i regeneracją vanosa bo na drugim banku grzechocze (na Live Dacie vanosy otwierają się w miarę równo)

Więcej błędów w silniku nie ma.

Czy wymiana rozrządu i regeneracja vanosów wpłynie wymiernie na moc? Gdzie szukać przyczyn tego spadku?

Nie chce mi wrzucić zdjęcia przez "img" to muszę podać link

https://zapodaj.net/93ecbe36f382d.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wydech przelotowy od początku do końca, to nie jest rozwiązanie które poprawia moc, także dobrze że przywróciłeś część do oryginału, Vanos jak grzechocze to już go nie ma,one faktycznie wymiernie wpływają na moc kręcąc tymi wałkami, więc na pewno ma na to wpływ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale czego oczekujesz? Masz rozwalony od 100tys km vanos i myślisz że ktoś ci powie że wymienisz świece i auto będzie jak nowe? Musisz teraz zrobić rozrząd vanos, wydać te 8tys i sprawdzić efekt. Zalanie paliwa super jakości czy wymiana głupich świec ci nie pomoże.

Przez tak wywalony vanos będziesz miał spadek w szczególności dół będzie bardzo słaby i kolega ci powiedział. Czas działać a nie narzekać na forum.

V8 i takim stanie za 1000zl nie naprawisz